求教: windows 10 近日迫住要 更新20H2, 之後就沒有聲效.

電腦一向插HDMI綫出電視, 由電視出聲的.

更新20H2 前一切正常, 電視出到電腦的聲效.  更新20H2後, 沒有聲效.

我已經做過: 去底板公司BIOSTAR的網站, 下戴ONCHIP SOUND DRIVER, 安裝後都沒有改變, 照舊沒有聲.

請問如何解決呢?

HDMI sound driver 係跟 display driver
你試下重裝 display driver
另外你粒 APU 好似係用 Catalyst 15.7.1
佢個 HDMI sound driver 曾經有 bug 的
唔得嘅話可以試下唔裝 Catalyst 15.7.1 個 HDMI sound driver
用 Windows 10 自帶
或者裝 Catalyst 15.7

https://www.youtube.com/watch?v=--3QTLYA-Y0

https://drivers.softpedia.com/ge ... ows-10-64-bit.shtml (非AMD site,自己小心)

重新裝返隻Win10, 選擇你用開冇問題既版本。安裝過程中選擇“我沒有網絡”, “選繼續有限度安裝”, 之後會reboot, 喺個Win10可以連到線上網前關閉自動更新, 將所有限期都拉到去最盡果日。之後先連線上網。用緊ver1909, 去到4月底/限期時會唔會強制update呢方面答你唔到。

回覆 3# Shlopikw

我正係佢強制更新. 4月5日出現了話一定要更新否則不能再用. 咁我才不得不去更新. 點知更新後就無聲了.

備忘,今日新玩具開箱後比埋最後今次機會佢

回覆  Shlopikw

我正係佢強制更新. 4月5日出現了話一定要更新否則不能再用. 咁我才不得不去更新. 點知更 ...
askl 發表於 2021-4-6 09:51

4月5日?我今日 4月6日先開箱,咁啱避過左,其實尋日已取件,但冇咁多時間理

搞個 Stopupdates 10, 唔駛煩。

我重系windows 7  佢最近都迫我upgrade

cc1357 發表於 2021-4-10 14:58

點會?我 WIN 7 都冇叫要升,如果見到有,我會升,但就升去 MANJARO  21 首選 LINUX MINT 20 次選,另有第三選第4選,總之冇 WINDOWS 份,WIN 乜都一樣

cc1357 發表於 10-4-2021 14:58

如果叫你升我估都係大你。而家仲有好多好多人重用緊Win7, 亦唔想上Win10。如果真係強制要上10, 相信用家們應該會有極大反應, 而呢度都一定會有人開po講。
可以講句“呢度冇人開po講, 即係呢樣嘢並冇發生”
其實仲有唔少地方, 唔少人重用緊XP ....