最初入唔到Window, 跟著Boot唔到機⋯

最初用緊Windows時部機無故自動restart, 重啓之後去到個自動診斷(?)/修復(?)畫面,之後又再不停自動restart,但無一次入到Windows. 其後我試下入去Bios改變吓setting, 但set set 吓又突然間reboot. 我熄機再開機,但着機1秒左右就馬上自動關機。開機時有着機箱LED燈。
我檢查過機內嘅電缐和插頭;拆除過CPU Cooler 再加添傳導物在CPU面後再裝回;重插RAM;都係唔得。又換咗新嘅底板電池。
在最初會自動reboot嘅時候,CPU Cooler fan 和機箱內的兩把散熱扇都有正常轉動,但後來去到開機1秒自動熄機的時候,D風扇郁一下就唔轉。即係當開機時就會郁一下,底板有嘅LED燈由頭到尾都係仍然亮的,請教各位師兄估計係壞乜嘢呢?火牛?我部機用咗5年。

Config:

Windows 10
Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7
Intel i5 6600k
G.Skilll 2x8GB RAM
Samsung 850 Pro SSD ( Boot)
WD Blue 3.5” HD
Antec Neo ECO2 550 火牛,5年保

Thanks

樓主都試咗好多方式
咁就應該係主板問題多了
乘機可以換新機
正苦5000蚊可以發揮作用

係乜底板?

裸跑 係
用內顯, 只插一條RAM ( 試齊所有ram slot), 唔插 hd /ssd /
(插ram時要抆power cable /或 火牛power off / 底板有嘅LED燈 要全 熄 )

係乜底板?

裸跑 係
用內顯, 只插一條RAM ( 試齊所有ram slot), 唔插 hd /ssd /
(插ram時要抆power cable  ...
raym123 發表於 2021-5-29 11:46

底板係Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7。我一向都無用顯卡,靠CPU內顯。

咁似以前爆cap前啲病徵嘅

樓主都試咗好多方式
咁就應該係主板問題多了
乘機可以換新機
正苦5000蚊可以發揮作用 ...
Jip仔 發表於 2021-5-29 10:49

如果係底板問題就相對簡單,直接攞去Gigabyte代理維修。塊板當年都要$1700無咁易壞啩?

試下拔主板電子重放或換粒新電子,估計主板已出問題,第6代主板停產,建議tb買第二牌子。

試下拔主板電子重放或換粒新電子,估計主板已出問題,第6代主板停產,建議tb買第二牌子。 ...
sjw6 發表於 2021-5-29 19:55

多謝師兄意見。我第一件事做嘅就係換咗底板新電池,問題無解決。

似條ram有問題,因為我之前都有類似情况

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# digital_mind

停產咁耐代理都唔睬你啦
你想整都唔係咁容易
睇YOUTUBE有D維修片好勁
又話網友寄來維修的主板,顯卡等...都有
試吓聯絡佢哋