如何解決ntfs在同目錄下有大量檔案效能衰退問題?

在同目錄下有超過兩三萬個檔案時
操作就會變得巨慢
只能降級成fat32解決嗎?有別的解決方法嗎?

在同目錄下有超過兩三萬個檔案時
操作就會變得巨慢
只能降級成fat32解決嗎?有別的解決方法嗎? ...
一隻人 發表於 2021-9-2 08:43

你意思係咪連開folder都變成逐格重播?記憶中有舊帖討論過,記得結論係基本上無法完全解決,只有兩個方法舒緩下:

1)用Contig 幫 index 做defrag。利申:未用過。
https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/contig

2)停用磁碟機嘅 index 功能。再利申:我未遇到呢個問題前已經停用 index ,所以唔知實際有多改善。

補充:兩三萬個檔案係咪有大量jpg圖片之類?如果係,要停埋縮圖顯示唔好用。

任何filesystem都會, 不限於ntfs
ntfs已經算快

google 大神話可以試
- Disabling 8.3 name creation
- 同一 folder 唔好太多 file (i.e. 開多幾個 folder 打散裝)

任何filesystem都會, 不限於ntfs
ntfs已經算快
KinChungE 發表於 2021-9-3 08:50

我google上找到ext4百萬級效能仍然不錯
但係本身是生產用的,全公司又只我一個會linux,所以不能上馬
另外據說形成的原因是ntfs太多權限什麼的動作
所以沒有權限的fat32反而會有更佳效能

google 大神話可以試
- Disabling 8.3 name creation
- 同一 folder 唔好太多 file (i.e. 開多幾個 folder  ...
SleepyPrince 發表於 2021-9-3 09:33

太多已存在檔案,把長檔名功能關了不現實
另一個其實已經有叫了,就是user仍然投訴想睇睇有沒有真正能解決的方法

你意思係咪連開folder都變成逐格重播?記憶中有舊帖討論過,記得結論係基本上無法完全解決,只有兩個方法 ...
高登阿伯 發表於 2021-9-2 23:58

非媒體檔
上面的工具找機會試試
其實有考慮改用ext4
但轉linux後維護時只有自己能做了