開機出問題

一著機就彈左呢個畫面,我有兩個HDD, 一個WD 1Tb, 另一個Samsung SSD, 試過unplug隻SSD, 都係出同樣畫面,插番SSD 然後unplug隻WD, 就只直入bios

想請問可以點做

https://ibb.co/PFbyZ2c

你要做既係
先搞番好3.5" HDD個BCD先
所以先插3.5" HDD
再插win7/10手指boot起 -> 再<Shift>+<F10>開command prompt出黎
再試晒呢幾句command 用黎整番好個bcd同mbr (win7應該9成9唔會係GPT/UEFI啦 所以我地用bootrec整)
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
如果見到"Total identified Windows installations: 1" 就打yes 拍enter
但如果見到"Total identified Windows installations: 0"
咁就試下
bcdedit /export c:\bcdbackup
attrib c:\boot\bcd -h -r -s
ren c:\boot\bcd bcd.old
之後見到佢搵到有1個Windows installation既話 就打yes 拍enter

最後reboot, set boot order第一隻做HDD入win7睇下點先啦

之後到SSD入面個windows既BCD要整
插SSD
再插win7/10手指boot起 -> 再<Shift>+<F10>開command prompt出黎
睇番你張BIOS(UEFI)畫面見到P3字頭所以都係MBR/BIOS, 要用番bootrec同bootsect整, 有可能要用埋diskpart
bootsect /nt60 SYS
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

再reboot, set boot order第一隻做HDD入windows睇下點先啦
唔得之後再教用diskpart set boot flag(即係active)比個partition

以上既command都係安全 試左唔會死, 除非隻碟本身炒partition(唔常見)
如果打command途中見到error就影低 可以先試下boot win7, 唔得再問啦

雖然呢類windows boot機問題係簡單野 但好可能要撞多幾次先得 所以唔會介意你係咁問完再問
就算最後都係唔work/唔識command 咁咪洗機囉 總之good luck啦

回覆 32# 1597532468000

感激師兄,我要放假先可以試,Thank you very much

唔好意思,唔知係手殘定個 app 出錯,我唔係想覆呢個 thread. 攪錯左唔好意思。  

via HKEPC Reader  ...
mt4money 發表於 2021-9-19 00:10

已收番 sor

回覆 20# 7lmm6tt

順便提多樣啦
因為microsoft官網得win10可以download, 冇win7
所以用win10手指去repair win7既 bcd啦 其實一樣得
比埋link你去官網down個media creation tool整win10手指 (留意番手指入面既data會全清)
https://www.microsoft.com/zh-hk/software-download/windows10
https://www.youtube.com/watch?v=zBkzqMYGcZ0

另外 如果改boot order都唔識既話 都可以睇下youtube 應該唔太難明
https://www.youtube.com/watch?v=yapvfodZ2Pg

部機二手價只係值 100-200。唔多 justify 去浪費時間,興趣例外。  

via HKEPC Reader for Android ...
mt4money 發表於 2021-9-18 10:58

唔好意思,唔知係手殘定個 app 出錯,我唔係想覆呢個 thread. 攪錯左唔好意思。

via HKEPC Reader for Android

部機二手價只係值 100-200。唔多 justify 去浪費時間,興趣例外。  

via HKEPC Reader for Android ...

係就係舊D,咁重用到嘛,我基本上網+畫下野,暫時重叫夠用咁囉

⋯⋯⋯⋯⋯

人地唔係想 justify 同 浪費時間
只係唔想洗機/換機要由頭裝過晒d野 仲有抽番舊data出黎 仲浪費時間

明明BCD Error 係好簡單就整得番既野黎 可能連洗機都唔使
唔要data, 洗機就搞得掂既 就唔使搵人問啦
我收番句野 因為人地話覆錯post

部機二手價只係值 100-200?
原來i7 4790 都咁賤價
apple0701 發表於 2021-9-18 11:29

係人地個問題post度灌水呃分得唔得咖?
原來收買佬真係大Q晒咖 認住啦

睇吓有冇跳咗bios, achi 跳咗 ide 都會

用別一部電腦行WIN10.. DiskPart 幫隻SSD和HDD.. 刪除所有磁碟分割...
再只用SSD裝舊機安裝WIN10