老爺PC KMPlayer lag 問題

小弟部老爺PC 最近壞了display card, 問朋友拿了張舊display card 用, 順利開到機, 但發現用kmplayer 開比較大video MP4 kmplayer 就要load 好耐, lag 一輪先開到,
windows 出沒有回應,  條FW/BK bar 要load 好耐先用到
以前好似無咁大問題
Google 完試過用External decoder, 有改善但都係慢
以下是PC spec:
Motherboard: Gigabyte GA-H55M-USB3
CPU: Intel i5 750
RAM: DDR 3 8GB
Display card: ATI Radeon HD 4350 512M DDR RAM
請問各位是否因為display card spec 太低?
正考慮買張二手  GTX 950 2G, 會唔會可以改善到問題?
定或有其他原因?
多謝各位

回覆 25# happychanbb

其實係!!
好似上面師兄講, 而家求其一張onboard 都好過你..
俾著係其他人我真係諗都唔諗叫佢換走佢, 唔好煩我...
但自己野, 網一次機, hardware 都未算煩, software 先大獲, 要網到順手真係唔知幾時...

回覆  kevin169

非常感謝你的回覆, 岩岩試左了, 真係好明顯係好左非常多, 好多謝師兄 ...
kc_loo 發表於 2021-10-25 00:14

有時老爺機唔係唔想救
但係救完到又第二件死又係哂錢....

回覆 22# raym123

即係真係display card 問題!!
有師兄教到開左硬體decode, 而家好好多,
雖然都唔夠之前張卡好, 起碼而家用到一陣,
希望捱到我頂唔順就換左佢,

最後好多謝raym123, kevin169, KinChungE, yfish (排名不分先後) 呁放心機解答問題, 真係令我學到野

回覆 21# kevin169

非常感謝你的回覆, 岩岩試左了, 真係好明顯係好左非常多, 好多謝師兄

回覆  raym123

好簡單 350MB 30FPS video 都hang 到唔郁了....
kc_loo 發表於 2021-10-24 23:48

咁可以收工, 去二手區徵求張 GT730

回覆  raym123

好簡單 350MB 30FPS video 都hang 到唔郁了....
kc_loo 發表於 2021-10-24 23:48

試下呢個方法開左硬解先。
https://valerius66.pixnet.net/blog/post/32126132

回覆 17# raym123

回覆  KinChungE

你既意思係唔駛GTX 950, GT730 開片都應該會正常過我而家呢個情況? ...
kc_loo 發表於 2021-10-24 23:32

絕對係
以播片計, GT730已經比HD5670強
不過都係唔好諗住換機用得翻GT730, 因為Intel UHD630都比佢強

回覆 16# kevin169

我就係好懷疑係呢個情況, 但我而家真係好out, 唔敢肯定
其實你個方案我真心覺得係最好, 又平又有新野用....
真心係好,
但最大問題係時間, 要出去買野, 裝過部機一次, 個windows 又要裝過, 又要再習慣, 放兩日假攪呢D 野真係好浪費...好似無放咁...
同埋攪得咁多野, 又身痕樣樣買好小小....埋單條數又