電腦忽然成日藍MON, 係咪唔駛浪費時間救, 直接重裝??

係咪唔駛浪費時間救,直接重裝最實際?
點解windows冇MAC時光機功能?

如果係呢個code呢
高人
friendhtc 發表於 2021-11-8 12:08

睇Driver同error code,想問你係唔係同時裝左bitdefender同埋Kasparsky兩隻防毒?
係嘅話建議刪剩其中一隻,兩隻防毒一齊裝(除左Windows本身個自家防毒)好大機會炒

參考呢度+經驗

https://answers.microsoft.com/zh ... d-b1cc-d814cca37653

嘗試ram/bios 方向先

重裝windows一次先, 再死先睇係咪硬件問題
wwallace 發表於 2021-10-31 17:34

agreed x 100, BSOD trouble shooting is waste of time. I've learn the hard way.

reinstall windows to eliminate software problem, the rest should related to hardware. For my case, it was under volting of GPU.

唔想搞原本個drive 就搵第個drive裝過嚟試,預幾十GB
    dism 打落ssd 幾分鐘,再用easybcd 加個bc ...
ckyuen2 發表於 2021-11-4 08:08

如果係呢個code呢
高人

就係唔想重裝,我估malware 搞死左啲 .sys機會大啲,洗機重裝有用
但我真係唔想重裝,好麻煩,乜都 ...
friendhtc 發表於 2021-11-1 12:09

唔想搞原本個drive 就搵第個drive裝過嚟試,預幾十GB
    dism 打落ssd 幾分鐘,再用easybcd 加個bcd entry 之嘛

所謂it人建議重裝。。。咩error code 都未知,睇多幾次係咩code先

係咪唔駛浪費時間救,直接重裝最實際?
點解windows冇MAC時光機功能?
大人 發表於 2021-10-29 16:41

有無影到BSOD時那個畫面? 個error code寫乜呢? 咁先容易對症下藥的!

windows 也有多個還原點選擇

長痛不如短痛, 如果行recovery, 日後部機有乜唔妥一定會懷疑係咪今次recover得唔乾淨, 所以IT人一定建議 ...
wwallace 發表於 2021-11-1 14:23

同意,但點解windows冇MAC時光機功能?