換左GC-1效能竟然變成咁?

已確定裝實哂
去到70度果陣
摸到個HS好熱
張HD4830本身熱
定係有其他問題
未換GC-1果陣唔知係咪冇刻意咁睇佢溫度
宜家一換突然好似好熱咁.
如果宜家FULLLOAD都70幾度
咁夏天果陣咪

太多啦~

原帖由 ho002202 於 2008-12-13 09:46 PM 發表
太多啦~

一粒豆仔咋

原帖由 笨HiMM謙 於 2008-12-13 21:39 發表
已確定裝實哂
去到70度果陣
摸到個HS好熱
張HD4830本身熱
定係有其他問題
未換GC-1果陣唔知係咪冇刻意咁睇佢溫度
宜家一換突然好似好熱咁.
如果宜家FULLLOAD都70幾度
咁夏天果陣咪

你o個隻係咩散熱?如果係原裝散熱器就係咁上下喇
個散熱器裝得好唔好?平唔平?可以拆個散熱出來check下個散熱器裝得好唔好~
因為gc-1係導熱膏~唔係散熱膏(基本上係冇散熱膏呢樣o野)來的~如果隻散熱器效能唔好,或安裝得唔好,用支好的導熱膏都係幫唔到幾多

原帖由 tonychoi 於 2008-12-13 09:48 PM 發表

你o個隻係咩散熱?如果係原裝散熱器就係咁上下喇
個散熱器裝得好唔好?平唔平?可以拆個散熱出來check下個散熱器裝得好唔好~
因為gc-1係導熱膏~唔係散熱膏(基本上係冇散熱膏呢樣o野)來的~如果隻散熱器效能唔好,或安裝得唔好,用支好的導熱膏都係幫唔到幾多

我果張係呢張黎
個HS辣手架喎
檢查過裝好了

原帖由 笨HiMM謙 於 2008-12-13 21:55 發表

我果張係呢張黎
個HS辣手架喎
檢查過裝好了

個h.s.辣手,即係d熱成功傳到個h.s.上lor~咁應該係good contact~
即係話把風扇唔夠風~又可以話原裝隻散熱太CHICKEN.....

有兩個方案~
1.加把風扇在VGA卡下方吹佢
2.有米的換個好D的散熱器

已證實係HS問題
IDLE:35-38度
低過未換之前

70c向display黎講算涼啦 行furmark喎
原裝隻cooler係全鋁黎...

原帖由 笨HiMM謙 於 2008-12-13 22:23 發表
已證實係HS問題
IDLE:35-38度
低過未換之前

你要記住,你O個張係48系列~我張4850~未換H.S.時係熱到HIGH HIGH~8X度的

原帖由 笨HiMM謙 於 2008-12-13 21:55 發表

我果張係呢張黎
個HS辣手架喎
檢查過裝好了

一睇呢隻hs就知係偷工減料貨,70度fullload算好啦