你地部電腦開左機之後摸落去機箱會唔會有"微震"感覺?

我果部摸落去會有"微震" 同 會聽到音量ok細既 嗚嗚(低音) 聲
我係用呢個散熱器的

機箱係CM CAC-T05, 前後都有風扇(隨箱附送)
其實正常黎講會唔會有呢d情況? 究竟是散熱器震動還是HDD震動呢?

原帖由 AyuBu 於 2008-12-19 01:07 發表
我果部摸落去會有"微震" 同 會聽到音量ok細既 嗚嗚(低音) 聲
我係用呢個散熱器的

機箱係CM CAC-T05, 前後都有風扇(不是外加)
其實正常黎講會唔會有呢d情況? 究竟是散熱器震動還是HDD震動呢?

機殼震同cpu散熱器關係唔大
有可能係你用既機箱風扇, 亦有可能由HDD或者光碟機造成
至於係邊一樣, 要你自己親手check

原帖由 hanghanghang 於 2008-12-19 01:11 發表

機殼震同cpu散熱器關係唔大
有可能係你用既機箱風扇, 亦有可能由HDD或者光碟機造成
至於係邊一樣, 要你自己親手check

Yes,最震係隻dvd rom,跟住就係hdd~因此而家好多貴case都在dvd rom 及 hdd的mount上加避震膠

落去會有"微震"無咩出奇, 有咁多FAN, 隻隻千幾二千轉, 正常丫...

intel cpu fan in performance mode can up to 4xxx rpm
the case will have a 微
dvd  is also a 震

我用intel 會震
又嘈

買隻U120A 靜晒

微震同埋d聲接受到就ok..
至怕車震咁誇張就難頂d

原帖由 billy1312 於 2008-12-19 17:31 發表
微震同埋d聲接受到就ok..
至怕車震咁誇張就難頂d

咁又唔會

dvd rom冇碟佢會唔會自己轉架 ?
應該係HDD事了, 我摸近hdd果個位會feel到比其他位震好多
頭先我開AI suite睇, 有隻fan 1200轉

原帖由 jnusvc 於 2008-12-19 10:42 發表
intel cpu fan in performance mode can up to 4xxx rpm
the case will have a 微
dvd  is also a 震

:funk: 我應該開左quiet mode, 我開AI suite睇得900轉

原帖由 AyuBu 於 2008-12-19 18:18 發表

咁又唔會

dvd rom冇碟佢會唔會自己轉架 ?
應該係HDD事了, 我摸近hdd果個位會feel到比其他位震好多
頭先我開AI suite睇, 有隻fan 1200轉

:funk: 我應該開左quiet mode, 我開AI suite睇得900轉

正常1200轉風扇(相信你o個隻唔會大過12cm掛?)都好靜
關好側板, 應該唔會有明顯噪音

用CM鐮刀做機箱扇..而且放係頂既話(如cm690)
真係震到 ...
啦啦聲同佢落粒避震軟膠釘同膠墊...有明顯改善