風扇造工唔同可以有咁大分別?

岩岩今日買左Silverstone FT-01機箱
佢入面有跟2隻18CM同1隻12CM扇既
根據佢俾既資料,隻扇得900RPM
但係用手FEEL到佢仲大風過CM鐮刀

同CM鐮刀相比,噪音唔洗講,轉速得一半但風量更大,我終於明白大廠D風扇點解要賣咁貴

而家用耳仔貼住個機箱竟然完全聽唔到聲

我都想知silverstone啲風扇值吾值甘ge價錢

原帖由 wereismatt 於 2008-12-26 21:20 發表
我都想知silverstone啲風扇值吾值甘ge價錢

你用下就知,絕對值
同埋都唔係貴CM鐮刀好多姐...

有d百幾蚊加嗎

原帖由 LKNim 於 2008-12-26 21:23 發表

你用下就知,絕對值
同埋都唔係貴CM鐮刀好多姐...

雖然我自己鐘意SILVERSTONE多D~但係貴CM C/P值比較高~

原帖由 LKNim 於 2008-12-26 21:10 發表

同CM鐮刀相比,噪音唔洗講,轉速得一半但風量更大,我終於明白大廠D風扇點解要賣咁貴

主要係因為鐮刀spec既風量值同噪音值誇大得太緊要

用過Silver stone FM122
12cm fan 連 2.5" 面板既風速調較制
幾滿意
想大風可以較極速,要無聲真係冇乜聲

個可惜用左一年多d 個調較制就壞左...

silverstone好d定enermax好

原帖由 LKNim 於 2008-12-26 21:10 發表

請問風量更大
係個人感覺
還是風速計測出來的呢 ?

原帖由 wing1234 於 2008-12-27 01:04 發表

請問風量更大
係個人感覺
還是風速計測出來的呢 ?

我用手FEEL囉...
如果有風速計我上埋圖添啦- -"