終於換左細箱...但到散熱問題...

GIGABYTE GA-E7AUM-DS2H
Foxconn TXM754
風神鍛 (Geminii S)
HDD * 2

衣家 cpu, gpu, hdd 睇左大約一個鐘頭高清電視大約四五十度, 大家覺得洗吾洗攪攪佢

本身側板個 12cm fan 抽入比我改左抽出, 位置就改左去 cpu fan 下面...
因為試過吾開側板把 fan 都好明顯有風抽入既感覺, 可能把 cpu fan 同側板既距離比較短...

如果如果將吹 HDD 個把 fan 轉做抽會吾會好 d 呢? 咁樣 HDD 既溫度會吾會底 d?

就咁睇8cm轉左抽效果應該一樣

果個位置既鮮風根本有限 而且會同12cm抽出鬥扯風

則板 12CM 吹入箱內

所有風扇向後吹

呢個箱計麻麻

原帖由 neighborless 於 2009-3-21 16:41 發表
就咁睇8cm轉左抽效果應該一樣

果個位置既鮮風根本有限 而且會同12cm抽出鬥扯風

咁換把大 d 既抽得吾得

原帖由 路基亞 於 2009-3-21 16:42 發表
則板 12CM 吹入箱內

所有風扇向後吹

呢個箱計麻麻

咁姐係用得呢 d 箱無咩好攪
吾攪既話衣家咁既溫度算吾算高

側板下面做入定出要跟顯卡風向(無卡就做入)
機尾8cm都係做埋入好d
等d風泵去火牛同硬碟度

四五十度係絕對正常的溫度

原帖由 kanduki 於 2009-3-21 16:58 發表
側板下面做入定出要跟顯卡風向(無卡就做入)
機尾8cm都係做埋入好d
等d風泵去火牛同硬碟度

四五十度係絕對正常的溫度

但係前面 d 風好似無位走喎...驚吾驚
因為我無裝 cd rom, 其實可以打開前面個蓋...出風...但個外觀就

原帖由 cyrux 於 2009-3-21 17:09 發表

但係前面 d 風好似無位走喎...驚吾驚
因為我無裝 cd rom, 其實可以打開前面個蓋...出風...但個外觀就

唔駛刻意開大個窿出風的
面板同硬碟前面有窿位出到風就夠

原帖由 kanduki 於 2009-3-21 17:21 發表

唔駛刻意開大個窿出風的
面板同硬碟前面有窿位出到風就夠

返屋企試下先

原帖由 cyrux 於 2009-3-21 16:34 發表
GIGABYTE GA-E7AUM-DS2H
Foxconn TXM754
風神鍛 (Geminii S)
HDD * 2

衣家 cpu, gpu, hdd 睇左大約一個鐘頭高清電視大約四五十度, 大家覺得洗吾洗攪攪佢

本身側板個 12cm fan 抽入比我改左抽出, 位置就改左去  ...

我用 itx板 + in-win BM case, idel 都成 五十八,九度. ...我想問咁o既溫度可唔可以由鬼佢.