問北橋同cpu換散熱夾位

我想upgrade cpu同北橋散熱, 但係個位好似好逼咁
上網北橋有一隻超頻三小魚兒幾好, 請問cpu散熱有同級又夾到位既配搭嗎? 波斯灣可以嗎?
我係GA-P31-S3G(775)板

有人可以教教我嗎?
我想要平平地改善北橋同cpu散熱既方案

終於決定要攪攪北橋散熱嗱,平平地用呢隻下吹式cpu散熱器,大約$200幾啦,去新高登頂樓睇吓,
(Thermaltake Ryby Orb)我用過幾好,可吹埋 ram 北橋,一隻攪掂晒,12cm風扇,極速約1,600轉上下,
不過要留意散熱器連接底座 螺絲 位要小心扭,扭過(籠)就滑牙.
http://www.thermaltake.com.tw/pr ... &ov=n&ovid=

原帖由 kf 於 2009-3-23 23:23 發表
終於決定要攪攪北橋散熱嗱,平平地用呢隻下吹式cpu散熱器,大約$200幾啦,去新高登頂樓睇嚇,
(Thermaltake Ryby Orb)我用過幾好,可吹埋 ram 北橋,一隻攪掂曬,12cm風扇,極速約1,600轉上下,
不過要留意散熱器 ...

呢隻好似真係幾好

試下在北橋hs上加個細風扇
但要考慮怎樣固定風扇

原帖由 waiwai2005 於 2009-3-23 23:51 發表
試下在北橋hs上加個細風扇
但要考慮怎樣固定風扇

如果加到風扇都幾好

講左咁耐我仲未買, 哈!

如果由買一個Thermaltake Ryby Orb轉為買一個南海吹cpu, 一支波板糖吹北橋, 效果會否更好?

原帖由 kcthomlau 於 2009-3-25 11:17 發表
講左咁耐我仲未買, 哈!

如果由買一個Thermaltake Ryby Orb轉為買一個南海吹cpu, 一支波板糖吹北橋, 效果會否更好?

咁樣唔是會貴左咩
不過NB 超左真是熱的 我會建議換TOWER/HS
如果唔是就咁下吹的HS都可以令NB 涼唔小
EG CM V4/V2 風神鍛/匠 都是下吹的
再唔是平D的青鳥(可能比INTEL/AMD 仲差= =)

nb換的換小魚兒1/2 or花絛缺果d cheap 嘢都得的 夠哂平

要最高效能當然用TR 果埋塔 不過好貴= =

原帖由 cheungmanhoi 於 2009-3-25 11:22 發表

咁樣唔是會貴左咩
不過NB 超左真是熱的 我會建議換TOWER/HS
如果唔是就咁下吹的HS都可以令NB 涼唔小
EG CM V4/V2 風神鍛/匠 都是下吹的
再唔是平D的青鳥(可能比INTEL/AMD 仲差= =)

nb換的換小魚兒1/2 or花絛缺果d cheap 嘢都得的 夠哂平

要最高效能當然用TR 果埋塔 不過好貴= =

唔係都係2百幾咩?
青鳥我睇review cpu應該涼6度咁上下
但吹埋nb

原帖由 kcthomlau 於 2009-3-25 15:40 發表

唔係都係2百幾咩?
青鳥我睇review cpu應該涼6度咁上下
但吹埋nb

是呀 1xx得個nb tower 咁樣我不如買隻好d的風扇啦
再唔是比多d 買隻v4 好過