新高登黎左隻scythe靜音風扇

上星期3行未見有, 今日再行見到以下呢隻野(可能已經係old news )

冇錢買出唔到report, 有興趣既會員可以自己去新高登頂層 賣散熱野o個間睇下
ps: 佢賣o個d 8cm金屬隔塵網好似係最平( $12) 不過quality 冇 人地o個d咁好,有興趣都可以睇下

得800轉
擺前面吹下HDD仲可以
擺向heatsink或者後面會覺得唔夠力
買把1500轉再串個調速器會靈活d

同舖有款$20的雜嘜野自己買過兩隻黎用覺得都唔差

原帖由 kanduki 於 2009-3-23 18:51 發表
得800轉
擺前面吹下HDD仲可以
擺向heatsink或者後面會覺得唔夠力
買把1500轉再串個調速器會靈活d

同舖有款$20的雜嘜野自己買過兩隻黎用覺得都唔差

冇得自動調速其實都幾煩

ps:話說佢條3-pin y線比灣仔貴1蚊    隔塵網個quality真係差d.....下次都係比多3蚊好過

有左好耐....
我幾個月前已經玩緊

原帖由 kevinho2006 於 2009-3-23 19:04 發表
有左好耐....
我幾個月前已經玩緊

果然係old news

真係好靜音??  cm鐮刀 用左voltage control (~1000轉)都唔係靜

原帖由 s20021139 於 2009-3-23 19:14 發表

果然係old news

真係好靜音??  cm鐮刀 用左voltage control (~1000轉)都唔係靜

自己覺得要靜音的話 前面就唔好裝風扇喇
想辦法點樣令到有風流經硬碟仲好
而且硬碟本身都係會嘈 有d用家會轉用碌卜硬碟甚至SSD令佢地都收埋聲

風扇比慢的話 某北極牌的PWM風扇可以校到行400轉 連底板都測唔到速

原帖由 kanduki 於 2009-3-23 19:30 發表

自己覺得要靜音的話 前面就唔好裝風扇喇
想辦法點樣令到有風流經硬碟仲好
而且硬碟本身都係會嘈 有d用家會轉用碌卜硬碟甚至SSD令佢地都收埋聲

風扇比慢的話 某北極牌的PWM風扇可以校到行400轉 連底板都測唔到速

難道你係指負氣壓
但係要負得好勁先會有返咁既風量 maxtor 既hdd有風扇吹正都比wd既高6-8度

回覆 2# 的帖子

間鋪唔多見佢成日開
星期六買左隻$18蚊 revoltec 8cm led抵抗下d熱力
前排見佢賣10蚊條ram 鋁hs

原帖由 kung92 於 2009-3-23 19:38 發表
間鋪唔多見佢成日開
星期六買左隻$18蚊 revoltec 8cm led抵抗下d熱力
前排見佢賣10蚊條ram 鋁hs

佢d 顥存散熱好似幾平

800転有鬼用???
100転重静阿!!!!!