小魚兒唔用風扇

北橋成日過70c'
我用zotac 9300 itx果塊版的
如果轉用銅 小魚兒,唔加風扇,會唔會好過原裝?

原裝果個係全鋁,一樣無風扇的

未必~~~

用埋小魚兒隻fan la, 又唔係好嘈~

原帖由 duoshock 於 2009-3-30 11:35 發表
北橋成日過70c'
我用zotac 9300 itx果塊版的
如果轉用銅 小魚兒,唔加風扇,會唔會好過原裝?

原裝果個係全鋁,一樣無風扇的

係呢個case...睇黎HR05 直身版IFX 最適合你
佢係唔駛風扇既情況下已經有相當好既表現

小弟都係一直用緊HR05 做南/北橋既 hs...一直行緊無風扇fanless

我都係用 9300 itx 之前用原裝 cpu 散熱 個NB 又係好熱.
可以去到九十度. 後尾換左個CPU 散熱就好好多.

順手問下樓主用乜野case? 我用 in-win bm 639

小魚兒(銅)要加風扇好d ,
原因:
佢d 銅壓到好密,如果唔吹可能好難散熱
佢果把風扇唔嘈(銅), 但花無缺果把就嘈d...(買左兩款返來仔細睇,發覺連風扇都唔一樣)

回助版 用hr-05 會唔會太高 用m-itx case
就咁加把fan 上去都可以唔差的效能
花無缺果把真是好噪= =
小魚兒果把真是唔同的咩

原帖由 cheungmanhoi 於 2009-3-30 18:15 發表
回助版 用hr-05 會唔會太高 用m-itx case
就咁加把fan 上去都可以唔差的效能
花無缺果把真是好噪= =
小魚兒果把真是唔同的咩

甘就真係要睇機箱啦
不過樓主既post 無提到用緊咩箱..

如果用係接近正方型果D"骰仔" 箱 應該無問題...
不過唔sure 個個箱都得........詳情都係度過先知...

如果空間夠位裝HR05...當然佢係一個相當唔錯既選擇

選擇佢既原因..因為佢好似座樓甘企係度...機箱內既氣流容易經過佢..順道帶走熱力..
用小魚/花無果D..因為比較矮身...再加上係細箱度裝...可能無咩風吹到佢...會幾熱下...
所以必須加fan吹吹佢,但樓主希望唔加fan ...可能係無fan +積熱下..同原廠相差唔大
(除左用大菊型CPU 散熱..如zalman 8700NT...先有D風吹到下佢)

所以要玩fanless...空間許可推HR05 就係甘解

如果要玩小魚/花無...懇請加fan...

塔式既話htpc未必有位
enzotech,一了百了

原帖由 金至堅 於 2009-3-30 19:58 發表
塔式既話htpc未必有位
enzotech,一了百了

呢隻都算唔錯...但細箱建議都要為佢加上風扇

買左小魚兒,明天先上機