大家覺得邊支散熱膏好 ~~~

原帖由 KING.DASH 於 2009-3-30 12:02 發表
大家覺得邊支散熱膏好, 各位比d 意見

1.) Consultants T-C Grease 0098
2.) AS-5
3.) MX-2
4.) Gelid GC-1
5.) IC diamond

回覆前懇請先留意版規
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1185548&extra=page%3D1

同類比較討論之前已經有唔少...
係呢度出post...十之八九既人都會答你中間果三種其中一隻...
1同5比較少人用..可能得番黎既feelback 會好少..

另外由於呢個post 容易令人違規版規(有唔少人剩係答個產品名就算)
各位回覆時,請多加幾句解釋,否則將依版規視為灌水呃post 處理,多謝合作

原帖由 hkarmy01 於 2009-3-30 12:06 發表

回覆前懇請先留意版規
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

同類比較討論之前已經有唔少...
係呢度出post...十之八九既人都會答你中間果三種其中一隻...
1同5比較少人用 ...

如果係一個無義意又容易中嘅陷阱,版大不如關閉主題好了!

原帖由 lowovincent 於 2009-3-30 12:12 發表

如果係一個無義意又容易中嘅陷阱,版大不如關閉主題好了!

將會視情況決定是否須要關閉主題,如討論情況轉壞及無意義既話,會鎖文的

而且我已經係2樓公告講多次...
大家有合適既資料性對比或溫度比較既話,不妨可以提出黎

呢個post 只係謝絕果d 只打產品名 既回覆,各位睇到版規同公告,相信識得點樣去回覆

原帖由 KING.DASH 於 2009-3-30 12:22 發表
明白, 因為自己用緊 MX-2而且又夠期清塵+換散熱膏.
Consultants T-C Grease 0098  

就因為你既討論包括左兩隻少人用既膏...
所以暫時唔鎖文住 ..話唔定有其他爸打用緊可以分享下..

P.S:如果剩係MX-2,AS5同GC-1 三種膏既討論...家陣基本上必鎖
因為已有一堆相關討論同比較

回覆 6# 的帖子

我都用過下面幾只比較過溫度,不過真系分別唔出來!可能要小數位後果D數字來比較了!

原帖由 ferrarai 於 2009-3-30 12:57 發表
我都用過下面幾只比較過溫度,不過真系分別唔出來!可能要小數位後果D數字來比較了!

其實導熱膏既作用只係填補CPU 表面肉眼睇唔到既微痕..以增加傳導既能力
導熱膏並唔係主動既散熱媒體

同價位既幾款導熱膏...係效能上相距不遠...(若於同一平台及同一散熱器下)

所以只要係果幾款主流中是旦買一款就好...
唔駛Burn in 買MX-2,想有輕微拋光及抗氧化能力就GC-1..
至於樓主提果兩款新野..未玩過..暫時無法提供佢地既效能同詳細好處等資料

要有明顯改善,換cooler/機箱,轉風扇及改善機箱內對流同執線 先係上策

用過Consultants T-C Grease 0098, 放得久會變硬左.上左機係比其他導熱膏低二, 三度.但full load 完之後又升返二, 三度