其實pci slot果d風扇,對機箱內既散熱功效大唔大?

見好多ching都有裝,所以好奇問下..

原帖由 yuen0820 於 2009-3-30 16:29 發表
見好多ching都有裝,所以好奇問下..

一般作用唔大...除非display 係用類似3850/4850 既卡...D熱風由卡尾打斜出..但仍然留係機箱內果隻..甘先須要用到PCI shot fan 及時抽走卡尾既熱風..

如果係用菊花型display 散熱..唔建議用PCI shot fan..以免搶風亂流...

原帖由 hkarmy01 於 2009-3-30 16:42 發表

一般作用唔大...除非display 係用類似3850/4850 既卡...D熱風由卡尾打斜出..但仍然留係機箱內果隻..甘先須要用到PCI shot fan 及時抽走卡尾既熱風..

如果係用菊花型display 散熱..唔建議用PCI shot fan..以免搶風亂流...

係咪呢D呢,
咁樣就真係好有用

岩8800GT同4850公板果D單Slot前抽後出果種

原帖由 hkarmy01 於 2009-3-30 16:42 發表

原來如此
我都嫌呢d死角位難散熱
d風吹唔到入黎
熱氣焗晒係度
呢d扇隨便汁把
還是要揀牌子?
遲d去揚明買把

原帖由 billy1312 於 2009-3-30 17:12 發表

係咪呢D呢,
咁樣就真係好有用

正解
呢個情況就比較適用

對8800GTS, GTX, Ultra 依系列既卡非常有效
原裝散熱器近卡尾出風位置無封死,加裝PCI Slot Fan後核心溫度即降10'C

咁4870o岩唔o岩用呢?
佢後面冇近卡尾出風位置
直接出機箱
係咪唔需要用呢種扇?

原帖由 3e3e3e 於 2009-3-30 19:55 發表

對8800GTS, GTX, Ultra 依系列既卡非常有效
原裝散熱器近卡尾出風位置無封死,加裝PCI Slot Fan後核心溫度即降10'C

多謝告知
因為小弟無玩過 88GTS/GTX /Ultra 既卡...果排我用88GT 渣

88GTS 等卡用呢招真係work...加快熱氣抽出同排走

原帖由 GUILDWARS 於 2009-3-30 20:03 發表
咁4870o岩唔o岩用呢?
佢後面冇近卡尾出風位置
直接出機箱
係咪唔需要用呢種扇?

直出機箱既話...你話呢
唔須要用到呢種扇啦...因為D熱風直接出左箱囉...
把PCI slot fan 仲抽咩