呢種機箱會唔會影響對流?

小弟係指,類似690呢種機箱

如果裝晒5隻hdd,又只裝前入後出
入風會唔會俾hdd搶晒?搞到冇晒涼風?

新手求教,thz

可以咁做

原帖由 mh使者 於 2009-4-13 20:33 發表
可以咁做

我都有諗過咁樣做
但係...太多風扇,會唔會太嘈
加上成本太多

原帖由 pe86a20b 於 2009-4-13 20:30 發表
小弟係指,類似690呢種機箱

如果裝晒5隻hdd,又只裝前入後出
入風會唔會俾hdd搶晒?搞到冇晒涼風?

新手求教,thz

裝齊5隻硬碟...前置12CM既風一直會被阻擋
所以Cm690 個底度有個風扇位..俾你裝風扇吸鮮風入箱
果度裝風扇入風仲可以為南橋同display 供電位 帶黎鮮風

原帖由 hkarmy01 於 2009-4-13 20:36 發表

裝齊5隻硬碟...前置12CM既風一直會被阻擋
所以Cm690 個底度有個風扇位..俾你裝風扇吸鮮風入箱
果度裝風扇入風仲可以為南橋同display 供電位 帶黎鮮風

但係當前置12cm吹左hdd之後
唔會有暖流帶俾sb同display咩?

原帖由 pe86a20b 於 2009-4-13 20:35 發表

我都有諗過咁樣做
但係...太多風扇,會唔會太嘈
加上成本太多

CM690 係以多塵+多風扇既概念黎換取高風流量 既機箱
Cm690要涼既話...裝多一兩把風扇就一定架啦...嘈就都一樣
魚與熊掌無法兼得

以小弟用Cm690 既經驗...
最理想係前2入,底1入,側1入,後1出...最少5把機箱扇...先可以令Cm690 通風涼好+比較低溫
頂果兩把其實可有可無...上邊果兩把小弟抽出抽入都試下...溫度上同無裝無咩大分別

反而底入風果個位裝左...就會令南橋清涼一D

原帖由 pe86a20b 於 2009-4-13 20:39 發表

但係當前置12cm吹左hdd之後
唔會有暖流帶俾sb同display咩?

基本上前置HD 果把風扇..D風無幾多可以穿得過硬碟架陣(猶其是5HD 裝哂之下)
唔須要點擔心硬碟熱氣會流入機箱...
如果怕既話..係或加一把抽入風扇...略為打散D熱氣就OK

原帖由 hkarmy01 於 2009-4-13 20:41 發表

基本上前置HD 果把風扇..D風無幾多可以穿得過硬碟架陣(猶其是5HD 裝哂之下)
唔須要點擔心硬碟熱氣會流入機箱...
如果怕既話..係或加一把抽入風扇...略為打散D熱氣就OK

如果係咁...咁d熱風咪會聚晒o係hdd度?

原帖由 hkarmy01 於 2009-4-13 20:39 發表

CM690 係以多塵+多風扇既概念黎換取高風流量 既機箱
Cm690要涼既話...裝多一兩把風扇就一定架啦...嘈就都一樣
魚與熊掌無法兼得

以小弟用Cm690 既經驗...
最理想係前2入 ...

ic,,,
機頂果兩把唔洗裝...

全部風扇用GELID Slient 12應該唔會勁嘈

原帖由 peter852 於 2009-4-13 20:50 發表
全部風扇用GELID Slient 12應該唔會勁嘈

冇錢嘛
雖然我對嘈音唔係好執著...XD