請推一隻HS FOR SOCKET A

呀妹部機用緊隻HS風扇5000轉勁嘈,又熱IDLE 5X度
有冇D平平地(<$100)又OK既HS介紹下

同埋我部機隻NB都同RAM幾熱下
有咩散熱好用又唔太貴(<$200)?

原帖由 皇家華仔 於 2009-6-4 18:41 發表
呀妹部機用緊隻HS風扇5000轉勁嘈,又熱IDLE 5X度
有冇D平平地(

你是邊期的 socketa 先. 因為前中時的socketa 出名是熱的. 動不動就 5x, 6x度好閒事.
後期 sempron, barton 的 athlon 就涼快少少無之前果期咁熱.
你可以用全銅的hsf 效果會好好多. 我之前 Athlon1100 就是大陸普通的全銅 + delta 5xxxrpm 暴力fan. barton 2500+ oc 3200+ 就用 TT 10A, Sempron 2200+ 就用隻熱管散熱. 原裝hsf 跟本無力散. 熱到乜咁.
仲有 socketa 果期好少用到好似而家咁大尺寸的fan, 8cm, 9cm, 12cm等等. 用得最多是 6cm 同 7cm, 但佢地會好嘈. 想要靜可以找下d 8cm 的, 或者自己diy啦.
至於你話ram熱啦wo. 做好機箱的對流, 或者加吧fan吹下, 再重本少少咪換下 sb/nb hsf, ram 加fan 羅.

原帖由 bluesheet 於 2009-6-4 22:21 發表

你是邊期的 socketa 先. 因為前中時的socketa 出名是熱的. 動不動就 5x, 6x度好閒事.
後期 sempron, barton 的 athlon 就涼快少少無之前果期咁熱.
你可以用全銅的hsf 效果會好好多. 我之前 Athlon1100 就是大陸普 ...

BARTON 2500+
佢唔洗用到咁勁已經幫佢降左頻但都好熱
TT係咪姐係thermaltake
好多官網都SEARCH唔到SOCKET A D HS資料

原帖由 皇家華仔 於 2009-6-5 00:04 發表

因為 socket A 已經 fade out o左好耐
連之後出 o既 754 同 939 都已經 fade out, 你話仲有咩廠會出 heatsink 俾佢

你可以搵埋 Socket 370 o既 heatsink, 好多都通用的

原帖由 皇家華仔 於 2009-6-5 00:04 發表

TT = ThermalTake, yes.
其實你可以去 taobao 找找, 都仲有d 好正的 socketa 散熱.
場應該比較少的啦. 始終都是3,4年前的產物, 普通的hsf 可能有的, 但好d的真是要到taobao度找找啦.
Barton 2500+ 雖然講無以前期咁熱, 但佢的熱量唔可以睇少. 我試過用銅心的coolermaster 再加暴力fan, 都ok, 涷天都可以, 但夏天打機睇片就熱到不得了, 而且把fan好嘈..
所以後來就入手左隻 8cm 全銅的 TT10A, 所有熱量的事就完全解決了. 超到 3200+, 熱天打機睇片都唔會再話好熱. 暖暖地, 記得好似都是45 - 50度左右, 未試過過55度.
所以你問我, 我會推介 TT 10A. 當然, 當年仲有一個好的選擇, 就是 TT mini tower.
http://www.it.com.cn/f/market/058/31/166426.htm
但果時同 TT 10A 來比, 貴一倍, 所以我先用 TT 10A.

原帖由 觀星是答案 於 2009-6-5 01:33 發表

因為 socket A 已經 fade out o左好耐
連之後出 o既 754 同 939 都已經 fade out, 你話仲有咩廠會出 heatsink 俾佢

你可以搵埋 Socket 370 o既 heatsink, 好多都通用的

Socket370 需要可以用在 socketa 身上, 但當年 p3 最頂級的 p3-s 都無咁熱, 所以全部socket370 的 hsf 大部份是全鋁, 跟本唔夠 socketa 散, 你諗諗, 後來 axp 由全鋁改為銅心鋁hsf, 都唔足夠散熱, 所以都是第三方的選擇會多d.

原帖由 bluesheet 於 2009-6-5 11:25 發表

Socket370 需要可以用在 socketa 身上, 但當年 p3 最頂級的 p3-s 都無咁熱, 所以全部socket370 的 hsf 大部份是全鋁, 跟本唔夠 socketa 散, 你諗諗, 後來 axp 由全鋁改為銅心鋁hsf, 都唔足夠散熱, 所以都是第三方的選擇會多d.

Socket 370 都有好多怪獸級 Heatsink 的
http://www.alphanovatech.com/cat_pfe.html