側板風扇問題

原Case 的側板有舊野(圓柱型短膠管) 對正個CPU風扇 ,但又唔係完全蓋住個CPU風扇,有1至2cm距離

請問各位師兄,好唔好拆左呢舊野換把風扇上去呢 ?  
另外,機箱前面下方(對住harddisk)有個位可以裝 14cm的大風扇
好唔好裝埋呢 ?

咁樣對散熱會唔會好D呢 ?   
P.S.  我放電腦的房間冇得開冷氣,怕個夏天會熱親部電腦   
我用緊的係 PII 940 BE   呢排CPU平均溫度係46-47度

側板果舊野我拆左出黎
以前就會裝風扇
e 家就咩都無裝
仲封實佢添
因為屋企多塵
搞到d塵入埋機箱度
仲試過整埋左我d 機箱風扇
所以塵多都係封左佢算

你係咪用緊原裝散熱器?

46-47度都可以接受啦,但係full load或打機上唻,4核應該升溫幾多下,所以如果仲係原裝,不如考慮換番個CPU散熱器,例如風神鍛咁,咁負載時溫度都唔會標得太高。

原帖由 FDLWW 於 2009-6-5 17:38 發表
原Case 的側板有舊野(圓柱型短膠管) 對正個CPU風扇 ,但又唔係完全蓋住個CPU風扇,有1至2cm距離

請問各位師兄,好唔好拆左呢舊野換把風扇上去呢 ?  
另外,機箱前面下方 ...

側風位有冇原裝隔塵網(我 case 有).....冇既自己加.....我既 foxconn case 側風位改風扇....再用回原裝隔塵網及通風管....剛剛 4 吋....未擋住 cpu fan..... (只用 9cm fan ....cpu 溫度跟室溫多 4 度)

回覆 1# 的帖子

如果側板加FAN,記住最好唔好用塔式cooler
一來驚頂,二來側板加FAN對塔式cooler幫助有限
但你亦可以封側板,用塔式cooler,in 5.25bay DIY  12cm  Fan ,甘就好好多了

前14上左對HDD有幫助, 對全機對流都會有改善

多謝各位師兄指教

我依家重係用緊原裝CPU散熱器,case係Emax 側板都係有個原裝隔塵網...  但佢個設計令到通風管同風扇不可共存

原帖由 FDLWW 於 2009-6-6 10:42 發表
    多謝各位師兄指教

我依家重係用緊原裝CPU散熱器,case係Emax 側板都係有個原裝隔塵網...  但佢個設計令到通風管同風扇不可共存

通風管有冇鑼絲位.....我果個有齊 4 個位....用膠 "的" 攪掂

原帖由 wosiu2005 於 2009-6-6 18:32 發表

通風管有冇鑼絲位.....我果個有齊 4 個位....用膠 "的" 攪掂

有呀~   不過得對角兩個位 - -

原帖由 FDLWW 於 2009-6-6 18:51 發表

有呀~   不過得對角兩個位 - -

用膠"的" or 扎線帶