密封的電腦位,點散積熱好?

我張「電腦枱」係裝修時「連牆固定的枱」,想換都冇得換的……

電腦位係一個幾乎完全密封,只係放得落機箱同走下線既空間,「張枱」只係側邊(右側板對住的位)開左5個約5cm直徑的洞……我都唔知可以點散積熱,機箱內搞得幾好都冇用。

開著機之後,CPU溫度會由2x室溫上到3x,4x,最後在51度穩定下來……HDD就由3x慢慢升到44度前穩下來……

我試過o係其中1個5cm直徑的洞裝隻6cm fan,不過只係usb取電,所以轉數得番17%,結果對D溫度完全冇作用。

不過我諗前置風扇抽入冷風對呢個系統應該幾重要。

有冇師兄可以指教下?

補番張相

影張相睇睇
得文字講唔係好明
有冇位另起爐灶放去第2度

原帖由 GUILDWARS 於 2009-6-6 12:35 發表
影張相睇睇
得文字講唔係好明
有冇位另起爐灶放去第2度

補左相。其實唔係完全冇第個位放,但將佢拎左出唻驚D線唔夠長,而且有「電腦位」唔放懸空,好怪,屋企人會覺得唔好睇。

所以我希望用番呢個位睇下可唔可以做D野令散熱有改善。

你側板有無封? 係咪後面d 熱氣係側面吸返入去?
做好前入後出既對流, 全部鮮風由前面入, 後面抽出既熱風由佢自己係果5個孔走

如果做得到, 可以試下係機入面拉線出黎插5隻細扇 (4cm) 係5個孔到抽出熱氣

換個頂有扇的箱
前後入風 上面出風 再加風“抓”可能會有改善

原帖由 Hammond 於 2009-6-6 13:25 發表
你側板有無封? 係咪後面d 熱氣係側面吸返入去?
做好前入後出既對流, 全部鮮風由前面入, 後面抽出既熱風由佢自己係果5個孔走

側板冇封,仲有隻抽入。因為我呢個Case冇前置fan(裝左都係得1條"喇"入風,有等於冇),如果側板唔裝就得番後置&火牛抽出咋,而用緊原裝intel散熱,我記得當時試過好似有抽入好過冇,可能因為有風流啦,雖然咁樣係將D熱力抽番入去,我知道咁樣唔好……我過兩日再試下封左側板睇下個效果啦。

後來o係CD架個位加左個bay(張相可以見到有D塵個位,Floppy機之上),有3隻仔4cm fan抽入,但對溫度又係冇乜作用……
等下次出機會換番個好D既機箱。

o個5個孔,似乎熱力唔多識o個o個度走,走得太慢,所以我都想每個孔裝隻細扇,不過唔知點樣拉線好,最好可以方便拆(唔駛開機箱拆4pin電),又想拉線拉得好睇D (所以之前先玩野將隻扇接落usb,方便移除嘛)

有冇咩方法可以用到12V,條線又夠長,又方便移除,又唔想太核突呢?(好似太貪心

係出風位拉條喉出黎好過啦
不過出風位最好加多把扇如果唔係冇力

原帖由 mrchan903 於 2009-6-6 13:49 發表
換個頂有扇的箱
前後入風 上面出風 再加風“抓”可能會有改善

如果後面都入風,咁咪會將火牛D熱又抽番入機?
上面出風既話,其實我好鐘意Gladiator 600,諗過o係光碟架加隻抽入,前置抽入吹HDD,側板封左佢,後&上抽出。可能唔係一個好好既散熱方案,我不過係好鐘意佢個外型。

我覺得最大問題始終都係積熱問題

原帖由 kong_chai1050 於 2009-6-6 13:55 發表
係出風位拉條喉出黎好過啦
不過出風位最好加多把扇如果唔係冇力

係咪講緊呢D喉?

如果係,出風好勁時,條管會唔會好嘈呢?