呢種4pin點搞? (自己DIY左條線, 搞點=P [有圖])

XFX 全銅散熱既4pin接頭(上圖左下角)有冇得轉3pin

回覆 1# 的帖子

轉咗3PIN 未有得控速LO~

原帖由 a886 於 6-6-2009 18:20 發表
轉咗3PIN 未有得控速LO~

佢呢個唔同CPU 4pin.... 係特別細架

原帖由 micheal 於 2009-6-6 18:28 發表

佢呢個唔同CPU 4pin.... 係特別細架

都係 PWM 速控來的

原帖由 觀星是答案 於 6-6-2009 18:31 發表

都係 PWM 速控來的

ngng, 但係有冇呢種4pin轉普通風扇3pin??? =3=

點解要轉3pin?你買隻普通3pin風扇番黎
插落底板咪得囉...

原帖由 hanghanghang 於 6-6-2009 18:35 發表
點解要轉3pin?你買隻普通3pin風扇番黎
插落底板咪得囉...

因為換左散熱, 想有埋測速, 但係唔須要控速 =33=
底板風扇位用曬啦

你如果係想換 VGA cooler, 咁你要買果時睇清楚有冇提供同一款的插頭。若然已經買左,就睇下有冇送轉插,或者駁去機箱火牛直接電。

仲有一種方法,若然都係同一種類,只係 pin 數唔同,你可以用尖物挑返 d terminal 出黎,自己改個插頭。

如果用3pin直接駁火牛或者mb

原帖由 pigineer 於 6-6-2009 18:37 發表
你如果係想換 VGA cooler, 咁你要買果時睇清楚有冇提供同一款的插頭。若然已經買左,就睇下有冇送轉插,或者駁去機箱火牛直接電。

仲有一種方法,若然都係同一種類,只係 pin 數唔同,你可以用尖物挑返 d terminal 出黎,自己改個插頭。

睇翻佢送果D線(附件),  白色果個頭係插到入去個4pin度...
但係黑色果D唔知咩頭.... =___=""