散熱與效能的迷思

本人是新手,請問各位高手.
當全新PC計,不計舊機升級.以相同成本計.
究竟應花錢做好散熱來OC以換取高點效能,
還是應將錢花在高一級的硬件上不OC來換取高點效能呢?

OC 要超好多先會有明顯效能提升 而相對地會令粒U加快死亡

原帖由 wingyat92 於 2009-6-8 12:20 發表
OC 要超好多先會有明顯效能提升 而相對地會令粒U加快死亡

估唔到有人真係咁答~~~

e.g. i7 920 OC去到170 - 180BClk,跟本唔需要好高o既技巧同好貴o既HSF. 但170 x 20已經快過133 x 22 (i7 940),但你睇返佢o地個價.......

Intel Core i7 920 (2.66GHz) CPU/8M BOX 盒裝          HK$ 2,310.00         
Intel Core i7 940 (2.93GHz) CPU/8M BOX 盒裝         HK$ 4,775.00

爭$2400蚊, OC去170 Bclk,除時連電都唔使加, 買隻120eX(好似$460??)一定壓得住(我想知咁樣粒U會唔會加快死亡??).....

唔知樓主又點睇?"

原帖由 ck_chiu 於 2009-6-8 12:19 發表
本人是新手,請問各位高手.
當全新PC計,不計舊機升級.以相同成本計.
究竟應花錢做好散熱來OC以換取高點效能,
還是應將錢花在高一級的硬件上不OC來換取高點效能呢?

無應唔應該呢回事
純粹係個人喜好同選擇

原帖由 K_C_ 於 2009-6-8 12:29 發表

e.g. i7 920 OC去到170 - 180BClk,跟本唔需要好高o既技巧同好貴o既HSF. 但170 x 20已經快過133 x 22 (i7 940),但你睇返佢o地個價.......

Intel Core i7 920 (2.66GHz) CPU/8M ...

超親就會架啦 無見過縮= =?
本身個GHz高._. 超起上黎就仲高
920可以超 940就唔超得= =?
似你咁講法 點解你唔超到粒U 5GHz 再長行?

原帖由 K_C_ 於 2009-6-8 12:29 發表

Intel Core i7 920 (2.66GHz) CPU/8M ...

系銃問題

原帖由 wingyat92 於 2009-6-8 13:23 發表

早排先開post啱啱學超頻
o個頭就黎呢度做專家喇喎......

原帖由 hanghanghang 於 2009-6-8 13:30 發表

早排先開post啱啱學超頻
o個頭就黎呢度做專家喇喎......

識講唔=識超 OK?

原帖由 wingyat92 於 2009-6-8 13:23 發表

超咁少(133 Bclk -> 170 Bclk)我真係未見過會縮

920可以超,940亦都可以超,但係你認為要超好多至會"有明顯效能提升",同樓主認為"將錢花在高一級的硬件上不OC來換取高點效能",所以我先至用920 OC去170Bclk去比喻,買個120eX,OC少少,就可以快過940.呢個代表:

1. i7 920 @ 170Bclk已經快過940 @ stock, 有明顯效能提升.
2. 以i7呢個case, "高一級的硬件"已經要俾多$2400蚊,值唔值就睇樓主點諗.

無啦啦講甚麼5GHz,可能你認為920要超上5GHz先至係"有明顯效能提升"囉~~

先多謝各位的意見.
我是新手沒有OC經驗.
見大家努力做散熱,由機箱到CPU cooler,GPU,Ram,MB,牛都加補品,甚至做埋水冷,做到很專業,所費不菲.
才想聽大家意見.