找4CM FAN

個南北橋熱到 , 想搵4CM FAN 比佢, 有咩4CM FAN 係最靜GA, 因為我見好多4CM FAN 成3千幾轉, 咪好嘈? 另外SUNON 有隻4CM 賣成70蚊,駛唔駛咁貴
P.S. 一定要4CM

原帖由 garymmf 於 2009-6-10 00:22 發表
個南北橋熱到 , 想搵4CM FAN 比佢, 有咩4CM FAN 係最靜GA, 因為我見好多4CM FAN 成3千幾轉, 咪好嘈? 另外SUNON 有隻4CM 賣成70蚊,駛唔駛咁貴
P.S. 一定要4CM

4CM去到5000轉係一個臨界點,過左5千轉先會開始嘈少少,你可以買隻SUNON 7000再用調速器較到你接受到的LEVEL

原帖由 tonychoi 於 2009-6-10 00:44 發表

4CM去到5000轉係一個臨界點,過左5千轉先會開始嘈少少,你可以買隻SUNON 7000再用調速器較到你接受到的LEVEL

SUNNON 好貴, 係咪好D? 有冇其他BRAND 介紹?

行5V味無咁嘈LOW

1.
Sunon 4cm Fans
推介指數 :☑☑☑☑
調速 :☑
顏色:BK
rpm :大約8000
價錢 :盛惠HK$60 附送陽明生招牌白膠袋一個
優點:風量及風壓明顯足夠 High Efficiency 使用於緊貼散熱源位置效果理想
缺點:轉數帶來輕微共振 有風切聲 價錢偏高

2.
A Sir 4cm Fans
推介指數 :☑☑☑
rpm :大約5000
價錢 :不太確定 印象中是$2x
優點 :安靜 沒有風切聲 沒有共振問題 便宜
缺點 :風量一般 沒驚喜 牌子不詳(小弟見識少)

以上資訊 是由最無聊 剛巧路過的會員帶俾你

原帖由 garymmf 於 2009-6-10 00:52 發表

SUNNON 好貴, 係咪好D? 有冇其他BRAND 介紹?

a shop有隻4cm fan賣
大約五千轉, 好靜架~我自己都用緊
冇用調速, 聽唔到聲~~只係$20

空間允許的話用20mm厚扇會大風好多

原帖由 neighborless 於 2009-6-10 00:53 發表
1.
Sunon 4cm Fans
推介指數 :☑☑☑☑
rpm :大約8000
價錢 :盛惠HK$60 附送陽明生招牌白膠袋一個
優點:風量及風壓明顯足夠 High Efficiency 使用於緊貼散熱源位置效果理想
缺點:轉數帶來輕微共振  ...

thx

用Nidec 4015啦,又靜又快!
about 40HKD.

如果有用剩的顯示卡風扇.
拆落呢比北橋用,
加條膠索/或散熱膠黏住就得.
我就係咁做!