想幫顯卡風扇上潤滑油既幾個問題

1. 顯示卡風扇有d雜聲,係咪可以拎去保養度叫佢幫手搞搞 ?

2. 如果自己拆左佢去上潤滑油,係咪即係冇左保養 ?

3. 保養個間野叫勁寶科技,拎左去之後要幾耐先拎得番 ?
聽講可以問佢借d舊卡黎用住先,係咪真架 ?

麻煩各位~!

1) 應該可以
2) 通常唔會, 因為睇唔出
3) 打電話問

1:OK
2:拆左=無保(理論上)你呃到佢咪有保囉=]
3:唔清楚

原帖由 byleung 於 2009-10-26 02:24 發表
1) 應該可以
2) 通常唔會, 因為睇唔出
3) 打電話問

親愛byleung兄,如果本身把扇係行Ball bearing,自己DIY潤滑油,稍有經驗既師傅好容易一眼睇穿...

就算"睇"唔出,一陣陣"濃香花生油"味道,點都"聞"到D呱?

如屬保養期內,最好都係返代理好D。呵呵~

kingbo一般保養需約一個月
因為佢係直接寄廠再等廠換

原帖由 FrankChan 於 2009-10-26 02:55 發表

親愛byleung兄,如果本身把扇係行Ball bearing,自己DIY潤滑油,稍有經驗既師傅好容易一眼睇穿...

就算"睇"唔出,一陣陣"濃香花生油"味道,點都"聞"到D呱?

如屬保養期內,最好都係返代理好D。呵呵~

受左d 壞人影響

我都訂左d 高级轴承润滑油脂

到時再話你知好唔好用

原帖由 byleung 於 2009-10-26 03:06 發表

受左d 壞人影響

我都訂左d 高级轴承润滑油脂

到時再話你知好唔好用

梁Sir...在下唔想做"壞人":funk: ,我知錯啦~ 唔應該成日話您老人家個"濃香花生油是一流風扇潤滑油理論"唔啱...

講開又講,"高级轴承润滑油脂"係唔係最近內地網購熱爆個只"日本原裝進口NSK高級軸承潤滑油脂"?如果係,其實香港都可能有得賣,大陸話來價要人民幣120(80克),1 ml針筒裝要人民幣5,如果在下無記錯,Sogo日式百貨好似有類似產品,而且好似只係港幣三四十蚊一大支。

梁師兄係香港網購業鉅子,當然明白淘寶的魔力。但係都可能都會唔知道,內地網購唔一定100%絕對抵過香港市購;要睇唔同類貨品。

其實風扇軸承二相摩打(轉子)對潤滑油既要求係好低o架,幾乎任何機械潤滑油都可應付。內地網站為左促銷,博命叫用家自己拆風扇軸承,在下認為拆Bearing存在一定風險,特別係一D無相關經驗的新手用家,亂拆好可能會整壞把風扇...唉...

原帖由 FrankChan 於 2009-10-26 10:59 發表

梁Sir...在下唔想做"壞人":funk: ,我知錯啦~ 唔應該成日話您老人家個"濃香花生油是一流風扇潤滑油理論"唔啱...

講開又講,"高级轴承润滑油脂"係唔係最近內地網購熱爆個只"日本原裝進口NSK高級軸承潤滑油脂"?如果係,其實 ...

bingo
幾蚊連埋針筒o既散裝, 無所謂喇, 有排都用唔晒