有關箱內對流疑問

小弟機箱為力仔A70
前方四把12CM為抽入, 上方四把為抽出
而火牛放機底, 機背因改裝關係不能放FAN

問題來了, 如我上置四把風扇也改為抽入, 最終熱力能流出箱外嗎?(如機背的窿窿)

現階段是這樣↓

想改成這樣↓

火牛風扇弱好多~一定抽唔晒d熱風走變積熱

真好~ 第一個貼就見到TONY大
但係咁喎~ 我行水, 其實箱內既溫度都唔過30C

火牛風扇麻麻地,,,
+上個火牛o係底抽風?

YES, 由放前方都吹到生風比隻牛牛, 佢出既風連微暖都無...
火牛底部為12CM, 而後方有把8CM, 非常夠散的

真好~ 第一個貼就見到TONY大
但係咁喎~ 我行水, 其實箱內既溫度都唔過30C
simplekk 發表於 2010-4-30 13:53

既然係咁加咁多風扇做咩?
嫌水冷太靜?要整d風扇聲出來咩?

唔係呀~ TONY =0=
個問題係我測試緊抽同吹邊個好丫嘛...
點知原來抽係好D, 同但係成部機裏面淨係得隻牛抽風又怕會唔夠
但實程入面多個感器溫度都唔過30

咁以我咁保守既思想去諗, 一部PC就算無FAN做入風, 但點都有個FAN係做抽風咁既理念, 搞到我宜加唔知可唔以8把FAN都係入風, 淨係隻牛去抽風就得...

希望有人明我講緊乜... 我都唔知種感覺點形容出黎

既然係咁加咁多風扇做咩?
嫌水冷太靜?要整d風扇聲出來咩?
tonychoi 發表於 2010-4-30 14:16

板主中晒~~~

條友玩到上晒腦.

=0= 死仔包KC~
唔係上唔上腦, 我諗咁多, 其實可能丟返轉哂D風
扇方向, 箱內溫度都唔會有變化都唔定

但好肯定既一件事就係, 掉返轉哂上方做抽風既話
隻排既溫度一定會低返好多....