唔開冷氣, 一打機就HANG.....唉~~

AMD PHENOM II X6 1055T HDT55TFBGRBOX CPU
AsRock 870 Extreme3
A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram AD2GD31333N
SEAGATE 500GB HDD X2
LG GH-22NS50 22X DVD Writer /SATA/黑色
HIS HD5770 1GB PCI-E 1GB DDR5
CORSAIR  VX550W 80+
CASE GTR
SATA 120GB (3160811)
SATA 500GB (3500320)

通常打半個至一個鐘機就HANG
HANG機時畫面停左但無花, BACKGROUND聲有時會狂跳有時唔會...
買左一對SILVERSTONE FAN, 一出一入D風已經FEEL都幾勁, 但都係HANG機

DISPLAY CARD 有時我見59C 佢已經HANG
隻HDD 就有成50-55C, 唔知關唔關事

please help!
thanks a million!

回復 1# kalong35

Asrock...

回復 2# vm8833

Asrock無問題囉
不如買個cpu hs番黎睇下仲有無呢個情況
上圖係fullload定係ide?

拎個Furmark燒燒佢睇下

如果你cpu同display卡超左頻,先唔好超頻再試.

如果冇超頻而HANG機,情況唔似過熱問題.
試下cpu唔開turbo, display卡裝唔同driver試下.

如果都唔得就可能底板同ram出問題,試下ram行memtest測試下先.
ram又可以改插其它ram槽或者換另一牌子ram試.

換過更正既北橋散熱器, 同落d正既散熱料試下

i believe ram problem too.....try memtest

你張圖是ide 機箱比較熱 硬碟48度小心死=.=做好機箱對流抽出扇加强

你張圖是ide 機箱比較熱 硬碟48度小心死=.=做好機箱對流抽出扇加强
season888hk 發表於 2010-8-7 18:13

agree ,  照咁睇,係你個箱太細或機箱通風不足!我超 Q9400 COU 打機成 8X 度 , 5870 打機都8X 度未 hang 過

行完3DMARK06

FURMARK (唔知要TEST幾耐, 我見90度都唔HANG我自己停左佢)

MEMTEST 未RUN, 無吉碟燒ISO :(

好似唔關DISPLAY CARD事?

其實我發現隻120GB HDD IDLE 都可以去都45度, 熱到連樓上樓下隻HDD同IDLE 既DVDROM 都熱埋.....
但照計HDD 45度打機應該都唔會咁易HANG?

我個係大機箱得後面同側面各有一隻SILVERSTONE FAN
都唔知係HDD 用耐左(都有3,4年) 老化所以熱
定機箱唔夠FAN位散熱...

唔該哂先!