討論--前置面板調速器 vs 名牌靜音pwn 風扇!?

我見咁多人搵靜既風扇,不如大家討論下......

假設機箱內用三把 12 cm 風扇( 包括 CPU HS風扇 )。

A. 用 $1xx 一把既所謂國際名牌子靜音 pwn 風扇,假設 $120 蚊 x 3 = $360
B. 用$200 買個前置面板風扇調速器,再買三把 $35 一把既 12cm,埋單 $305

大家會覺得 A 好 d ?定係 B 好 d 呢?

假設機箱內用三把 12 cm 風扇( 包括 CPU HS風扇 )。

A. 用  ...
ricerice 發表於 2011-6-2 04:07

my preference: A, 一切全自動唔洗煩

A. 用  ...
想靜用12CM 800~1200轉風扇吧!

似乎大家都覺得係 A 咁喎。

A. 用  ...

開始或者效果差不多,日子耐你就會發覺 B 組合風扇有雜音,或 A 組合仲想靜d...變咗 C 名牌子靜音 pwn 風扇 + 前置面板風扇調速器 或者 D 玩水。

不過我都Prefer A.

廉價風扇壽命不長,AVC的Ball Bearing可能例外,但安靜有限。
事實上,只有CPU HS用PWM風扇就可以了,其餘的可以用固定轉速風扇。

開始或者效果差不多,日子耐你就會發覺 B 組合風扇有雜音,或 A 組合仲想靜d...變咗 C 名牌子靜音 pwn 風 ...
colinhoc 發表於 2011-6-2 05:59

感覺上依家玩水係幾抵。一個靚 d 既 CPU HS 加兩把靚 d 既風扇既價錢都已經夠玩水。

廉價風扇壽命不長,AVC的Ball Bearing可能例外,但安靜有限。
事實上,只有CPU HS用PWM風扇就可以了,其餘 ...
alexngai 發表於 2011-6-2 06:29

ching 似乎係經驗之談呢。你係唔係以前都試過好多方案呢?

ching 似乎係經驗之談呢。你係唔係以前都試過好多方案呢?
ricerice 發表於 2011-6-2 06:34

倒不是。我是新手,只是幾個月前改善電腦散熱時研究了很多帖子。

PWM都要底板有咁多4針你玩先得嫁BO,如果夠既話又有錢其實真係自動唔洗煩

不過我自己會用百幾一把既風扇無PWM同FAN CONTROLLER

你個CHOICE B其實都唔洗二百蚊去買,A SHOP有隻75之嘛你要計平既話