剛剛發現原來唔止我一個有呢個問題
在HKEPC search icy vision, 比我搵到另一個 Ching 都有類似問題...

...
kamcm 發表於 2011-10-10 17:15

帥兄
上面呢位人兄係用rev.1的icy
當時因為nv的gpu高度相差大,後來建議佢唔好貼果4片黑墊後,增加左扣具壓力就已經解決左問題。
唔信你可以直接pm果位網友,已經係一年前的了,當時有在散熱版知道的網友都好多。
後來因此出左rev.2 icy,直接改底左個stand off高度,已基本上完全冇問題。

如果你覺得你手上隻icy有問題,你可以pm a君,約時間連埋卡上去check下,真係查唔出有咩問題可以再換一隻比你

因為icy有分開ati及nvidia的stand-off,兩隻gpu高度唔同
之前亦有網友用錯左,因此有d擔心,你可以check下

附設係國外出左名有公信力的網站x-bits lab測試icy rev.2在hd6970的review
http://www.xbitlabs.com/articles ... d-icy-vision_5.html
另下面是英,美,加的大型網上銷售網的用家使用後的評價
http://www.quietpc.com/hk-en-usd/products/ati-vga/gel-icy-vision
http://www.newegg.com/Product/Pr ... true#scrollFullInfo
http://www.ncix.com/products/?sku=54407#CustomerReviews

因此如果發現有咩問題,可以約個時間上a shop睇下a君或者我(放工後)上去幫你睇睇。
如果係安裝上的問題,咁就大家都好冤枉,如CHECK唔到咩原因,A SHOP亦有貨可以更換的。
因為當初6970及6950出的時候,當時就係好多網友及街客都係用在呢兩張卡上,而現在大部份人都係用在GTX570/580之上,因此我相信icy係頂到6970的。

導熱膏印出來要咁樣才是正常

如果ati/amd卡,用這粒stand-off才對

如有不明白地方,我真係建議你約個時間上a shop,幫你睇睇,看一下有什麼地方可以幫忙的。

附設係國外出左名有公信力的網站x-bits lab測試icy rev.2在hd6970的review

另下面是英,美,加的大型網上銷 ...
tonychoi 發表於 2011-10-10 22:26

先謝謝你的解答,

我留意到使用 Gigabyte WINDFORCE 時 : Idle = 46度左右, 而 Icy vision REV2 只是 42 度, 所以我假設2把風扇在安裝上沒有嚴重失誤...

但我仍拆了 icy vision rev 2 下來看了一遍...Check 過 導熱膏印出來的痕..相比之下, 我塗的那層導熱膏比較薄, 但依然是印出一個實心正方形..而 stand-off 也沒有用錯...

----------------
再一次把 icy vision rev 2 With HD 6970上機 + 再側板加多一把 WING8,

Tick 哂所有 option 包括 POST FX, RUN furmark

結果如下
本來 cap 左圖, 但可能我print screen 後, 太快Close 左 furmark, 到paste 出去小畫家時變了一個Black Screen.
數值如下,

RUN time: 10 分鍾20秒
最低: 42 度
最高 :87 度

---------------
在沒側版風扇的情況下, Gigabyte WINDFORCE 也只是 10 分鍾後 才92-93度左右...

-----------------------------------------------------------------

個人認為這是由於把 icy vision 放在機箱, 在只有2把風扇前進後出時, 熱力會困在 HT 與卡之間,
以致溫度暴升...這可能是卡與風扇之間的間隙太大, 2把icy fan 不足以把所有Heat 及時帶走所致...

而 Gigabyte 的風扇與卡之間的間隙相對較少, 風壓足, 而且是3把風扇的設計, 所以即使在對流不算非常好的情況下, 比icy vision 有較好的表現...

或許 2隻散熱器都唔入機箱, Icy vision rev2 會比 Gigabyte WINDFORCE 3X 有更好的表現...

但別忘了, 不少人換顯卡散熱風扇, 或多或少都係因為系統不穩, 如出現GSOD...[本人就是其中一個例子]

而出現的的原因可能是因為機箱大小&機箱設計的限制, 令對流不是非常好.
但在這種情況下購買和安裝Icy vision 往往不能直接解決問題....

我建議你們 利用新的設計 OR 加快轉速去把風壓調高, 令即使在對流不算好的情況下,  Icy vision 也不至於落後於原廠風扇...
-------------------

我 6950 modded 6970 @ 900/1375, 用 icy v2, bitcoin 成個月最高都只係70度, 機箱 silverstone ft-02w, 會唔會係師兄機箱唔夠通風?

我 6950 modded 6970 @ 900/1375, 用 icy v2, bitcoin 成個月最高都只係70度, 機箱 silverstone ft-02w, 會 ...
choi_b 發表於 2011-10-11 05:17

的確唔算好通風... 因為電腦枱限制了機箱最大的高度和寬度...
好多巨無霸機箱就算我想買都放唔落....

初時買件神器[ICY vision] 番去的目的就係想係通風不算理想的情況下, 把溫度壓下來...
誰知道結果會是這樣...

回復 15# kamcm

師兄,你用邊隻機箱

的確唔算好通風... 因為電腦枱限制了機箱最大的高度和寬度...

初 ...
kamcm 發表於 2011-10-11 05:27

你對流唔夠勁, D熱積左係機箱幾勁散熱都係多餘

初 ...

69XX系列,本身發熱量好高,原廠散熱器都係大風筒行4000-5000轉果D來的。
你用ICY及GIGABYTE那隻散熱器,都係上吹式,因此必須要有好的對流才可以把卡的熱力吹走。
如果唔係,計埋火牛在FULL LOAD的熱力,CPU的熱力,成個箱變左個大焗爐,好難攪下。
GIGABYTE的卡的風扇插,我見過幾款的都係5PIN的特別設計,因此唔知你呢張卡係唔係,在你CASE,再降溫度仲有方法的。
1.CHECK下ICY係唔係行緊FULL SPEED,最直接方法係用附帶的轉換線直接駁火牛大4PIN
2.假設你唔太怕嘈,你可以買一個面板的調速器,機尾的風扇轉速2000-2500RPM,機面板風扇1500-2000RPM,都駁上調速器,平時IDLE時較慢D,打機開音效之後可以較FULL SPEED.
3. VGA下方,最少要隔多一條槽唔好插卡
4.ICY本身風扇可以UPGRADE成兩把9225的風扇,A SHOP有ICY風扇扣賣,目的就係比想再降溫,而機箱又夠槽位的玩家。

初 ...

在機箱通風不理想環境下,用公版封閉式散熱器才是最有效把廢熱排出的散熱器,而ICY vision同埋WINDFORCE 3X這類開放式散熱器就好依靠機箱對流來把廢熱排走,起碼用cm 430這類型機箱(要裝哂風扇)才能夠有效把開放式VGA散熱器的廢熱排走