買左把Wing12PL

話說之前買左把WING12PL
未買WING12PL之前都係用緊鐮刀....
咁個CPUID入面有齊4把風扇既轉速....

但裝左WING12PL之後.......就少左一把....

有無人知點解會咁...??

就講我自己 隊火牛拿電個FAN會冇SHOW到
但係隊底板拿電個FAN會SHOW到
希望有用

就講我自己 隊火牛拿電個FAN會冇SHOW到
但係隊底板拿電個FAN會SHOW到
希望有用 ...
方仔 發表於 2011-10-11 19:11

呢個我知.....所以我係插底版....唔係火牛....
btw....thanks~~!!!

回復 3# Mysterio
請問是不是把wing 12pl插在sysfan插頭拿電用(有冇試過插其他換頭看一看有冇報轉數??)

回復  Mysterio
請問是不是把wing 12pl插在sysfan插頭拿電用(有冇試過插其他換頭看一看有冇報轉數??) ...
HBV_hongkong 發表於 2011-10-11 20:35

我記得我都係插係之前既同一個地方......
但換前係有.....換後無左....:(
唔知關唔關3pin同4pin事呢....??

回復 5# Mysterio

唔關3pin同4pin的問題,還有你把wing12 pl是否轉得很慢

回復  Mysterio

唔關3pin同4pin的問題,還有你把wing12 pl是否轉得很慢
HBV_hongkong 發表於 2011-10-11 20:51

我又唔覺佢慢喎~~!!
但我想睇佢轉速都唔得~~!!

回復 7# Mysterio

試下把WING12 PL插係主機板其他的風扇拿電插頭看一看有冇報轉數

你果塊板係邊隻型號
因為WING 12 PL全速係1800RPM,但最底速在6-7V電時只會行500-600RPM.
因為係PWM的緣故
而有一D主機板,轉速太低時會當冇DETECT到轉速。
在圖一中,原來轉緊2千幾轉的風扇,在圖二變成900轉。因此應該係開左SMART FAN功能。
你可以試下熄晒所有SMART FAN功能,再入BIOS睇下個轉速。

你果塊板係邊隻型號
因為WING 12 PL全速係1800RPM,但最底速在6-7V電時只會行500-600RPM.
因為係PWM的緣故
...
tonychoi 發表於 2011-10-12 09:59

MB係P5Q-E....你見轉數特別慢果把應該係跟箱把風扇....
因為果把我係特別無換到用返原裝果把~~~
而你見佢轉速唔同因為我用左牙石果個six engine....