風扇發出"達達"聲

風扇發出"達達"聲的話,會係咩原因? 係咪掉得換得?

機箱發出持續但不是很大聲的"達達"聲,已經一段日子
試一輪後証實係風扇,拔掉後聲音馬上不見 (開頭怕係硬碟,好彩只係風扇)

我的是CM912送的風扇
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6674
是前方那把20cm

thx~

會唔會撞到電線 ?

會唔會撞到電線 ?
wilson99hk 發表於 2012-4-3 21:01

聲就係果種,但check過冇撞電線...

加油落去..

加油落去..
skyskyskyxp 發表於 2012-4-4 06:19

油? 你指風扇bearing?

加油潤滑, 但如果磨損過度, 不如換個把風扇, 一勞永逸

油? 你指風扇bearing?
hold_find 發表於 2012-4-4 12:10

yes
加油入去
會順d

試 ...
hold_find 發表於 2012-4-3 18:59

加油落去只可帶來九個月寧靜或多少少時間.過左又嘈過.因我試過.最後我都係成把換左.除非樓主喜愛半年同部機清潔沬油.就另作別論.

試 ...
hold_find 發表於 2012-4-3 18:59

Hi, hold_find

在下未接觸過CM912機箱,只係CM922(外型極似,只係稍大)用家。

同hold_find Ching相反,隨箱附送嘅兩把20CM風扇(官方命名:MegaFlow 200),在下係上置個把(黑色,無Led)先發現問題(用佐三個零月後,慢慢感覺越來越震);前置個把(透明,附帶可開關紅色Led)反而用到依家都無大問題。

{係咪掉得換得?}可先自行檢查:

1. 把扇正常係700rpm +/-10%,如果運行時轉數極不穩定或只有2~300rpm(幾乎無風),加埋會發出"達達"聲,請允許佢"榮休"。

2. 目測,細心觀察把扇轉作時扇葉晃動(會唔會震震吓)得犀唔犀利;如果好嚴重,極可能風扇軸承內部或卡榫已經出現磨損,在下意見應該更換。

MegaFlow 200 屬於潤滑油路設計比較簡單(非密封)嘅油封軸承(Bearing Type: Sleeve Bearing),轉動軸固定部件亦可能較為簡陋;加上有別於普通12或14CM風扇,20CM扇葉比較巨型(推出扇葉時,力度較難掌握),如果無任何裝拆經驗,拆完加潤滑油(吱油)後,唔一定可以還原使用。

MegaFlow 200 20CM風扇,好耐之前漢科有賣,好似係$160或$180/ 把。HAF912如果唔用20CM風扇,原位可考慮裝一把14CM(靜音訴求)或兩把12CM(追求性能)。

如果hold_find Ching打算棄置把舊扇扇,不妨試吓拆一拆黎睇吓(最好可以影埋相,Post上黎大家分享~)...溫馨提示:拆扇,有可能會上癮!呵呵~

用底板bios睇,該風扇轉數有62X-63X,應該係10%內
佢一開機果陣冇聲,開一陣後先會有,係咪初期徵象?

加油係要拆? 我仲以為就咁唧入去...

計過應該會用番20CM,靜音同效能平衡