終於痛下決心, CUT咗機箱後個風扇位

前幾日,
去咗A shop買咗個WING12, 裝完之後, 發覺
因為係用嗰四個綠色膠頭而令到個機箱同風扇有虛位, 因而令到個風量大減,

我用手去FEEL都覺得無乜風出箱, 硬碟溫度30度~31度,

正話實在頂唔順, 花咗百二蚊買個W12, 一點效用都無, 把心一橫, CUT鬼咗個

機箱六角馬口鐵風扇位, 小心咬返D被口位後用膠紙封好, 然後開機, 之後我笑了

風大不特止, 硬碟降咗成三度有多, 很滿意

機箱網孔好似係用黎防EMI的

唔知係咩箱呢

btw唔用膠釘用鑼絲得唔得呀?

請問EMI是什麼?

請問EMI是什麼?
harakuma 發表於 2012-4-6 11:26

電磁波干擾  Electromagnetic interference, 不過個人認為機箱網孔跟防EMI沒甚麼關係 ~~

回復 3# skeyeung

CM334, 係D好舊機箱, 仲係火牛置頂嗰隻

唔係唔可以用羅絲, 而係W12個膠係ABS膠(我估), 太硬身 好難鑽入, 先轉用膠釘

電磁波干擾  Electromagnetic interference, 不過個人認為機箱網孔跟防EMI沒甚麼關係 ~~ ...
okutama 發表於 2012-4-6 11:31

唔緊要, 我估EMI影响部機個程度點都唔及部機散熱不良吧,

反正上面個火牛都有D六角孔,
而且D風出得好, 部機都爽D, 依家都未係炎夏, 到七八月份就更顥得重要

回復  skeyeung

唔係唔可以用羅絲, 而係W12個膠係ABS膠(我估),  ...
harakuma 發表於 2012-4-6 11:32 AM

C兄你把WING12   比你攪到好似雞野甘

回復 8# 1fgrgm

無所謂啦,
個風扇係安裝時同吸塵時先望佢兩眼,
擺番正部機之後連望都無機會望

回復  skeyeung

唔係唔可以用羅絲, 而係W12個膠係ABS膠(我估),  ...
harakuma 發表於 2012-4-6 11:32 AM

CM334, 係D好舊機箱  你換左佢LA

C兄我有個AYWUN A1-G03機箱   改版放150蚊  有冇興趣

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1775485