想問關於CPU 後的氣流問題及建議........

是咁的.... 小弟把心一橫做錯事, 買左隻CORSAIR 800D.... 叫做SETUP 好哂....
而家氣流情況如下..... CPU 方面其實係OK 的.....暫時....

但我而家諗緊好唔好改改後面把扇同CPU 扇令到方向變成咁.... 似乎對散熱方面有明顯幫助... 當然要出去買個14寸塵隔先....
(其實CPU隔離既MB HEATSINK 似乎幾熱下..... )

回復 2# darkscott

就咁睇負壓差好大,所有空隙位會入風!
空隙位會多塵,加上進入的風係冇經
隔塵網處理過,變成內外食塵!

有冇考慮機箱前面加多把做抽入

有冇考慮機箱前面加多把做抽入
ahead_lam 發表於 2012-4-8 13:38

呢隻殼本身無前置位放風扇......

回復  darkscott

就咁睇負壓差好大,所有空隙位會入風!
空隙位會多塵,加上進入的風係冇經
隔塵網處理 ...
jackwong717 發表於 2012-4-8 13:12

1. 空氣由箱最底抽入(本身有塵隔)
2. 之後經由底果巴風扇抽入機箱內部, 及CORSAIR 字樣後面都有打風扇吹住HDD 果幾格.
3. 箱內氣流再由
   a.CPU 扇 > 機背抽出.
   b.機頂evermax x 3抽出.

如果改由機箱背抽入 > CPU > 機箱內 > 機頂出, 咁一來似乎氣壓會BALANCE 一D 二來CPU 同周圍既組件可以直接受惠. 條件要係14CM 風扇度落返個塵隔..... 但唔記得清塵的話.........

最後係"揚名"買左隻SILVERSTONE 既隔塵網, 原來有磁石!!! 好似發現新大陸一樣!!!!

轉左WING14 做抽入, MB 溫度明顯下降, 但CPU 唔多明顯.... 可能要FULL RUN 先知. 但隻WING 就明顯嘈左... 可能
1. 抽入比吹出更嘈
2. 直吹隻SILVER ARROW 既14CM 風扇所以有聲. 可能要試下轉一轉CPU FAN 個位.....
3. 而家插緊CPU OPT 呢個位.. 成1300 轉.. 可能轉一轉佢插CASE FAN 位...

我有諗過頂三把全部(或最近HEATSINK 果把)改哂做抽入. 但熱向上升, 無理由係頂吹入咁怪架嘛....

但我而家諗緊好唔好改改後面把扇同CPU 扇令到方向變成咁.... 似乎對散熱方面有明顯幫助... 當然要出去買個1 ...
darkscott 發表於 2012-4-8 04:25

Hi, darkscott

頗有心機、圖文並茂嘅「論文」!

支持darkscott Ching勇於測試嘅精神,個人觀點如下:

1. 一樓o個幅相,氣體流動方向係希望盡快將熱空氣(包括CPU Cooler有產生)導出機箱外部;二o個幅相,雖然可能會增加鮮風(室溫空氣正常情況下溫度會比機箱內部空氣溫度稍低),但就僅能靠上置風扇黎排熱風了。同一樓相比,機箱內部整體溫度有升高嘅可能。

2. {轉左WING14 做抽入, MB 溫度明顯下降}可能只係因為主板個溫度感應器位於Wing14抽入鮮風附近,主板其他位置未必同樣溫度明顯下降。

3. 機箱風扇吸風面(正面)最好不要緊貼著機箱背部,因為有別於風扇吹風面(背部),吸風面軸承位係會轉動的。如果吸風面軸承位同機箱背板"面貼面",一來把扇嘅風量有可能因為風阻增大而減少,二來如果兩者之間積佐塵埃,把扇可能會越轉越慢(甚至唔識轉)。

以上意見僅供參考,絕無對darkscott Ching之散熱創意有任何不敬之意。呵呵~

Hi, darkscott

頗有心機、圖文並茂嘅「論文」!

支持darkscott Ching勇於測試嘅精神,個人觀 ...
FrankChan 發表於 2012-4-8 23:37

THANKS. 最後我都係改返做圖一, 但最近機背果把頂扇改做抽入(當然有塵隔!!!!) 情況尚算理想, 可能觀察一段時間先.

但我遇到一個我完全想像唔到既難題.....
"把150mm  風扇頂住塊側板!!!!!!!!!!
黐線架!!!!!! 成$2000既機箱都裝唔落!!!!! 不幸中次大幸, 係頂少少, "夾硬"係關得埋, 當然MB / HEATSINK 會全力受壓, 聽日開工搵粗沙紙磨走佢.....  呢個ACTION 完全係我始料不及!!!

呢隻殼本身無前置位放風扇......
darkscott 發表於 2012-4-8 15:02

Hdd咪會熱到出汗

2000蚊都冇hdd散熱?