[散熱器] 推薦一個LGA 2066 靜音CPU散熱器

COMPUTER CASE 電腦機箱
Jonsbo 喬思伯 UMX1 Micro ITX Case 紅色                                                               
产品尺寸:300MM (D) * 160MM (W) * 345MM (H)

CPU 中央處理器
Intel 12 Cores 24 Threads Core i9-7920X Skylake-X (2.9GHz,16.5M Cache,LGA 2066,14nm) CPU BOX w/o Fan

可否推薦一個LGA 2066 靜音CPU散熱器

COMPUTER CASE 電腦機箱
Jonsbo 喬思伯 UMX1 Micro ITX Case 紅色                                                               
产品尺寸:300MM (D) * 160MM (W ...
hyoma 發表於 2018-3-4 16:20

限高130,冇咩選擇,
塔式有貓頭鷹U9S,但9cm細塔性能好渣,用佢嘅話,你隻U唔超得,同埋分分鐘唔跑得AVX512
下壓式有貓頭鷹C14S,效果會高過 U9S 一個 level,但雙扇超出你限高,而且側板玻璃唔拆冇地方入風

另外你個機箱風道得一條:腳底入,菊花出,90度L型
呢種風道極不適合塔式散熱,而且被顯卡擋Q住,最終都會冇風入CPU

所以最好選擇係
側板唔要佢,夾硬上14cm巨型下壓式,雙風扇更好
如果一定要側板扣住佢,就水冷

但畀我揀,我會賣咗個機箱佢,換 caselabs BH4 + 水冷 + 800W 以上 SFX 牛
或者中塔機箱 + 貓頭鷹 U14S + ATX 牛

回覆 2# MelonGx

如果賣咗個機箱,再買以下呢個又OK唔OK
    JONSBO 喬思伯 RM3 Red Aluminum Micro-ATX Case 雙透明側板       
产品尺寸:215MM (W) * 336MM (D) * 398MM (H)

nh-d9l 2隻風扇夠壓7700K 4.8GHZ

回覆 4# Ki2424

我想問一問nh-d9l配以下那個機箱
    JONSBO 喬思伯 RM3 Red Aluminum Micro-ATX Case 雙透明側板

nh-d9l 2隻風扇夠壓7700K 4.8GHZ
Ki2424 發表於 2018-3-4 18:30

7700K 發熱規模差過 Skylake-X 好遠,尤其後者行 AVX512
D9L 充其量只可以 7920X 唔超 + 唔行 AVX512,因為同 U9S 同一 level

回覆  MelonGx

如果賣咗個機箱,再買以下呢個又OK唔OK
    JONSBO 喬思伯 RM3 Red Aluminum Micro-ATX Ca ...
hyoma 發表於 2018-3-4 18:06

RM3 風道同 UMX1 一樣,都係腳底入,菊花出,畀顯卡擋住,冇乜風送畀 CPU
不過 RM3 空間大啲,可以裝 170mm 嘅扇,U14S 啦!
要超就 D15

回覆 7# MelonGx

D15系唔系靜音CPU散熱器

回覆  MelonGx

D15系唔系靜音CPU散熱器
hyoma 發表於 2018-3-4 19:47

用緊D15S,靜,但你個箱放得落咩?
老老實實,7900X由212 LED Turbo換D15S後都覺得分别不大,如果你用ITX有高度限制就考慮下吹式好過,順便可以招呼埋vcore。

回覆 9# Man@MFHK

我意思系將D15放落RM3呢個機箱度