機箱風扇安裝問題..

買左個IN WIN303 , 發覺火牛既風扇係對住機箱內部
頂位可以裝3把風扇 但呢方面有個疑問
如果我裝把風扇係對住機箱火牛扇
會唔會變相將機箱內部既熱風吹左入去火牛??

因為我無裝水冷 , 如果做風冷散熱, 火牛位應唔應該裝風扇?

回覆 1# nirokzhk

大部份火牛既設計係風係後出
就算你裝唔裝風扇,  佢本身果個都係吸風

你可以睇下呢張圖

回覆  nirokzhk

大部份火牛既設計係風係後出
就算你裝唔裝風扇,  佢本身果個都係吸風

你可以睇下呢 ...
happychanbb 發表於 2018-11-2 20:08

我知道火牛吸風後出 , 我意思係 師兄你嗰張圖既火牛位 整多把12CM風扇
即係咁樣 :

會唔會變相將機箱內既熱風 吸左俾火牛 然後火牛又吸左入去再排出?
如果咁樣既話 火牛內部咪會熱上加熱?

回覆 3# nirokzhk

其實如果你唔想熱上加熱
就唔好揀呢隻箱   有好多下置牛箱可以揀..........

之不過你用風冷就唔好裝果把,   
d熱量最好主力用後面把12cm抽出去

回覆  nirokzhk

其實如果你唔想熱上加熱
就唔好揀呢隻箱   有好多下置牛箱可以揀..........

之不過 ...
happychanbb 發表於 2018-11-2 23:06

樓主已買左隻箱

黎D 吊高黎賣既brand但又唔係開高級果幾個產品...好多時D怖局仲吊鬼過界手箱....

以前聯力之類都一大堆奇 ...
DGCNYO 發表於 2018-11-3 11:29

我唔玩RGB 係咁岩見有人2手放幾百蚊
睇D開箱文又好似幾好
砌落手先發覺火牛竟然係吸機箱內既「鮮風」去散熱
依家上面我都未裝風扇 到時再睇下側板有無熱風出..

回覆 1# nirokzhk

所以我自己鑽窿,調轉個火牛,再加塵網