機箱風扇難題

我塊板 gigabytes z390 AORUS WiFi pro
我想問3pin 風扇同4pin 分別大?勁d?我係咪應該掉曬原裝風扇,換曬百幾蚊一把既風c ?
我想問傳統hd 使唔使用風扇吹?

我塊板 gigabytes z390 AORUS WiFi pro
我想問3pin 風扇同4pin 分別大?勁d?我係咪應該掉曬原裝風扇,換曬 ...
Noob9413 發表於 2019-1-21 13:32

除非你想用軟件手動控制風扇 速度, 唔係就只係風扇之間的性能差別問題, 3/4pin 並唔會影響性能.
你原裝咩風扇, 又想換咩風扇?

一般黎講機箱散熱夠的話, 唔洗為左HDD 額外裝散熱

我想問3pin 風扇同4pin 分別大?勁d?我係咪應該掉曬原裝風扇,換曬 ...
Noob9413 發表於 21/1/2019 13:32

純粹效能的話,呢個問題等機箱原裝風扇壞左先諗
Hdd 有風吹住好 d

原裝 fractal 120 mm 3. Pin,換曬 be quiet $165 or scythe $200

原裝 fractal 120 mm 3. Pin,換曬 be quiet $165 or scythe $200
Noob9413 發表於 2019-1-21 16:16

Ching 你講緊呢兩隻?
    be quiet SILENT WINGS 3 120mm PWM HIGH-SPEED
Scythe Gentle Typhoon GT2150 PWM 12cm

話說, 都未問你機箱係咩

Fractal Define C TG , 仲有個問題,前面裝個120 風好定 兩個140
Hd 使唔使用風吹佢

回覆 5# erinnerung

唔知係咪2150

Be quiet 就岩

我成日Bt 都唔使吹?我個係tochiba 4tb

學佢前面兩把140 好定前面3把120
https://pcpartpicker.com/b/6DkdnQ