[風扇] 120*38mm厚身風扇比較[2月4日 update1]

下文主要以冷排/散熱片上既風扇做討論, 所以更著重於static pressure(靜壓)而不是air flow
而且不考慮RGB(RGB扇普遍性能比無RGB版本差, 而且非RGB都可加HALO配件,用得38mm厚都已經唔在意厚度了)

最後呢排留意開static pressure風扇
但係縱橫古今中外, 120mm(邊長)*25mm(厚度)既靜壓風扇,
效能和噪音方面好似自從Scythe Gentle Typhoon(GT1850/GT2150)後都冇乜進步
連人見人讚既NF-A12X25都係抄GT再減速同換bearing而生(由波變油, 減少低轉數時噪音)

所以我就諗GT本來就是工業扇出身
而38mm厚度工業12CM扇, 暴力扇高轉數高噪音設計為主
但38mm厚度之中, 唔多唔少都會找得到家用能接受的2000-3000轉水平
那麼多出來13mm理論上可以用更低轉數/噪音下提供25mm民用扇風壓, 或者
在同噪音水平下提供更高風壓

-----------以下是對各大相對知名12cm 38mm風扇既紙上談兵-------------
-----------數據取自官方或評測網, 測試方法不盡相同, 只供參考-------------

1. Scythe Ultra Kaze 3000/2000/1000

首先睇睇既係GT係同門38mm兄弟,
生產年代極久遠, 現已停產, 雖然美森仲有賣
Ultra Kaze有3個版本, 分別是3000RPM, 2000RPM, 1000RPM
由於是工業扇出現很合理地只有3PIN接頭
mmH2OdBARPM
GT3000 4.9936.53000
Ultra Kaze 30008.2345.93000
Ultra Kaze 20004.0232.92000
Ultra Kaze 10001.0719.81000

看到SPEC已經馬上否決
一來沒有4PIN接頭=極難控制轉速
二來效率相對25mm扇不突出
對比下, 25mm厚度的Scythe GT3000有整流圈...PWM控速...容易買到...
(BTW我張VEGA64銀水版都係用GT3000貼牌扇 )
GT3000:

2. DELTA AFB

AFB1212VHE15.29514000
AFB1212HHE11.48473500
AFB1212HE9.22443000
AFB1212ME6.45382500
AFB1212LE4.2232.52000
DELTA牌高轉速扇的代表(只有VHE同HHE有PWN版本)
低PWM Duty下可以幾百轉數
數據上同效能下比Ultra Kaze與GT3000的靜一些, 但睇片發現都幾嘈雜下
淘佬上有賤賣價, 大約二三十, 可以一試

3. Sunon MagLev

KDE1212PMV18.128503000
KDE1212PMV26.35462700
KDE1212PMV35.08432400
磁浮bearing比較少見, 雖然rating分貝數字高, 但有人指出比DELTA AFB更靜
雖然支持PWM, 但係用DELL server機定制接口, 轉到一般底板用前需要改4PIN線既排列
淘佬上有賤賣價, 大約二三十

4. San Ace 9SG

9SG1212G10134.798646000
好多年前既一代神器, 鋁框
50%轉速左右時只有好乾淨既引擎風切聲, 而唔係不穩定振動果種雜噪
有PWM, 而且作為6000RPM既風扇, 0% PWM下居然做到五六百RPM慢轉係好少見
缺點係PWM signal差低轉數會有不自然噪音, 而且全速食電流有點大, 所以多數高手都自製調速器而不直接插底板
淘佬上有散賣價, 大約百二

5. San Ace 9G / 9GL

9G1212G10113.7668493600
9G1212E10110.2108463100
9G1212H1017.1882392600
9G1212F1015.5372362280
9G1212M1014.0386321950
9G係膠框, 9GL係長壽命版本, 鋁框, 但兩者基本設計都係一樣, 但PWM版本只有9G有
同9SG比較不清楚知道分別大不大
但官方SPEC寫是最低25% PWM, 可能做不到低轉數
淘佬上有散賣價, 9G大約三十

6. San Ace 9LG

9LG1212P1G00137.592626550
9LG1212P1G00127.432585600
9LG1212P1H00119.304544700
9LG1212P1H001 20%3.302362000
9LG是2014新出超長壽命系列, 鋁框
高轉數情況下高壓比舊產品應該有進步
而且全系列都配PWM
唯一缺點係由於太新出、淘佬上基本搵唔到server拆機賤賣價、都是全新600蚊以上, 所以放棄入手

最後補一張自製SPEC圖表, 條線越低越好

下圖可以明顯睇到同轉數時38mm比25mm高接近一倍風壓
但由於為server機設計, 噪音方面做得差左, 實際使用體驗可能沒有提升

目標係過年後買一把9SG, 一把9G, 一把delta, 一把sunon, 同場對比GT2150 and/or GT3000做評測

買前分析已完工

以前想買但淨係得暴力扇 ,之後冇理到
因為淨係想要 1000~2000RPM 既扇

以前想買但淨係得暴力扇 ,之後冇理到
因為淨係想要 1000~2000RPM 既扇
doggiestyle 發表於 2019-2-4 16:33

所以今次測試目的都唔係鬥暴力

而是暴力厚扇降到二三千轉,三十幾分貝左右同25mm扇打

上面部分扇甚至可以降到500至600rpm

所以今次測試目的都唔係鬥暴力

而是暴力厚扇降到二三千轉,三十幾分貝左右同25mm扇打

上面部分扇 ...
killer699 發表於 2019-2-4 16:44

我聽講 風扇本身就設計左轉速
即係話你拎把高轉速黎行低轉其實唔係太好
當然你有時間逐把試又唔同講法

我聽講 風扇本身就設計左轉速
即係話你拎把高轉速黎行低轉其實唔係太好
當然你有時間逐把試又唔同講法 ...
doggiestyle 發表於 2019-2-4 18:35

您岩, 大部份高轉度扇行低速好容易有多餘噪音, 或是太低pwm duty直頭行唔到

好多超高轉數/冇pwm/官方低pwm duty時spec太差SPEC既扇, 已經俾我預先排除左
淨低上面幾把都有D外國DIY客玩過表示OK, 我只不過係打算照辦煮碗+深入測試

您岩, 大部份高轉度扇行低速好容易有多餘噪音, 或是太低pwm duty直頭行唔到

好多超高轉數/冇pwm/官方低p ...
killer699 發表於 2019-2-4 20:07

我意思係用再傻瓜 D 既方法
佢咁多個型號估計都係倒模出黎
最多可能個摩打唔同 ,不過我係大外行 ,所以我估可能都係一樣
咁佢個出到 6000 轉 ,就算我買低轉速型號可能都係一樣
咁如是者 ,你上面果個表可能就係 Sunon 果把最正常

我意思係用再傻瓜 D 既方法
佢咁多個型號估計都係倒模出黎
最多可能個摩打唔同 ,不過我係大外行 ,所以我 ...
doggiestyle 發表於 2019-2-4 20:44

假設MOTOR係一樣
因為好多時出一大抽MODEL, 成系列只有最高轉數果一兩個MODEL會出PWM版本
即是預左您行到低轉數MODEL個SPEC

但唔係間間廠都有官方SPEC寫清楚最低PWM幾多轉
圖表只列出官方SPEC上可見的數字, 理論上條curve可以一直向後延伸到更低轉速@更低噪音
但可以真有幾低真係要自己買黎試

比如9GS, SPEC係12V4A, 啟動係60W, 但可以做到0.75A慢轉(前提係有高質自制PWM控制器)
真係潛力無限
https://www.youtube.com/watch?v=__MhqY1zPK8

呢隻野功耗已經高過唔少CPU

假設MOTOR係一樣
因為好多時出一大抽MODEL, 成系列只有最高轉數果一兩個MODEL會出PWM版本
即是預左您行到 ...
killer699 發表於 2019-2-4 21:44

唔係行到定行唔到既問題
而係低轉速同高轉速風扇設計本身就唔同
你搵下幾百 RPM 同2000RPM 既扇葉設計己經唔同

唔係行到定行唔到既問題
而係低轉速同高轉速風扇設計本身就唔同
你搵下幾百 RPM 同2000RPM 既扇葉設計己 ...
doggiestyle 發表於 2019-2-4 22:21

以我所知
扇葉設計主要影響的是風量和風壓的取捨
而且38mm同25mm冇得直接比較
我亦未見過"低RPM"既38mm, 冇咩例子黎比較

反而motor/bearing就唔同
motor會偏好某個電流/電壓水平運作最高efficiency
而bearing就會偏好某個轉速噪音最smooth