[改裝] 有冇ching DIY過60Wcpu被動式散熱器

有冇ching DIY過60W-100W嘅cpu被動式散熱器‧
(唔用風扇吹‧用自然對流散熱)
散熱安裝在机箱外‧用熱管‧翅片‧

要cpu温度不過70-75度
會唔會好巨型?
熱力夠唔夠快散得倒?
可行嗎?

睇咩散熱器囉 不過有風扇同冇風扇分別好大

回復 1 #chow.cc

而家d cpu應該難d, 因為需要短時間內快速散熱
佢地唔係長期平均禁熱,而係有時無la la 1秒內爆上多20度
ryzen超到4g以上就係禁,行緊stress好地地 under 70度,硬係有時無la la爆上,果下頂唔到就hang機

via HKEPC Reader for Android

有部份ITX機箱(沒有顯卡位)本身就是把外型有散熱片的機箱接觸CPU作被動散熱
但是多數60W TDP已是極限

如果裸跑可用這隻
https://www.youtube.com/watch?v=ArJjI0F32rU

其餘建議水冷, 靜音泵+用多個大型水冷排

The First

睇到都興奮

回復 chow.cc

而家d cpu應該難d, 因為......
singlag 發表於 2019-2-7 14:40

有部份ITX機箱(沒有......
如果 ...
killer699 發表於 2019-2-7 16:35

我見有人細机(我估cpu幾10W)係咁做‧不過佢係用功放用的鋁散熱片放机箱側‧
如果用cpu散熱用果D翅片做‧我想効果會好D‧可能散熱面積要好大才夠
想整部靜音電腦好似不可能!

我見有人細机(我估cpu幾10W)係咁做‧不過佢係用功放用的鋁散熱片放机箱側‧
如果用cpu散熱用果D翅片 ...
chow.cc 發表於 2019-2-7 22:29

各有各好
翅片mass細,heat capacity細,好快就會升上max temperature
而且太薄熱量不容易自行平均,要用更多導熱管

各有各好
翅片mass細,heat capacity細,好快就會升上max temperature
而且太薄熱量不容易自行平均,要用 ...
killer699 發表於 2019-2-8 11:27

發現有隻密齒散熱器可能啱用‧空氣接觸面夠大‧

唔知ching覺得呢個設計80Wcpu是否可行?
唔装顯卡‧用內顯‧机箱装1把扇通風

發現有隻密齒散熱器可能啱用‧空氣接觸面夠大‧

唔知ching覺得呢個設計80Wcpu是否可行?
唔装顯卡 ...
chow.cc 發表於 2019-2-8 16:04

既然您機箱都打算裝一把扇了
點解仲要強逼自己CPU無扇?

既然您機箱都打算裝一把扇了
點解仲要強逼自己CPU無扇?
killer699 發表於 2019-2-8 17:29

部機最熱係cpu
机箱小風扇只作通風用‧
用風冷最少要2至3把120mm扇(cpu2+1機箱抽出)
用水冷差不多(水冷排2+1機箱抽入)
因為懶
居住環境近馬路‧
部机用風冷散熱‧用風扇會好多䴤‧經常要清隔塵網‧唔記得清部机又會過熱‧

而家用汽車用的隔塵網‧風阻大些‧要用3把140mm抽入‧都要幾星期清1次!
發帖只想確認是否可行‧和有没有人會做