機箱側板換網好唔好?

機箱側板換網好唔好?另外想問我個一體冷係排風定抽風架?我除完塵唔知有無裝

via HKEPC Reader for Android

唔知有無裝錯

via HKEPC Reader for Android

換網你想做吸塵機??
一體冷排多數抽風出去,因為會有cpu啲廢熱
如果播入 會熱埋其他硬件

我家中 有兩台老爺機 (b85)
直頭 側板 都無裝
每一星期 隨意用吸塵機 吸下

我家中 有兩台老爺機 (b85)
直頭 側板 都無裝
每一星期 隨意用吸塵機 吸下 ...
士碌架 發表於 2019-3-6 12:45

講開吸塵機,有CHING話靜電有機會電死板,但我都係用吸塵機吸。

直接有一日我用吸塵機吸NAS個USB port,個USB燈閃閃下我就冇左咁做

換網你想做吸塵機??
一體冷排多數抽風出去,因為會有cpu啲廢熱
如果播入 會熱埋其他硬件 ...
HPHP719 發表於 2019-3-6 07:59

我覺得ok wo,睇下做正定負壓同埋用咩機箱

如果機箱做負壓,封好PCI位的洞,冷排抽出,
理論上空氣同埋D塵都係側網入,個網密度都算高,做清潔又方便。

但如果機箱前扇抽入已經有易拆filter,做正壓。
用側網又覺得有少少容易整亂個風道

講開吸塵機,有CHING話靜電有機會電死板,但我都係用吸塵機吸。

直接有一日我用吸塵機吸NAS個USB port, ...
hkjake 發表於 2019-3-6 15:56

咁如果我會先關閉拖板 完全無電 先吸
又有無靜電呢

咁如果我會先關閉拖板 完全無電 先吸
又有無靜電呢
士碌架 發表於 2019-3-6 17:28

如果插住插蘇就應該冇,有接地放走靜地。
其實我都係重覆人地個論點,我唔係讀理科,呢D常識我都係上網學先知,如果有錯請指正

就算關左電源,都仲有電流響度的,理論上只要隔有足夠的時間,剩餘電流就會流失。

機箱側板換網好唔好?另外想問我個一體冷係排風定抽風架?我除完塵唔知有無裝

via HKEPC Reader for An ...
boston1972hk 發表於 2019-3-2 15:19

咁樣散熱好好多‧風扇要改全抽出‧將机箱孔㓊封閉‧
用隔塵網要頻密清塵‧
可以係隔塵網上加塊hepa濾紙‧或直接換hepa濾紙‧ 咁就唔駛咁頻密清塵‧(面積咁大‧入風量唔會少)
我都係側板開孔装hepa濾紙(用厚2cm的入風量大些)
https://gd3.alicdn.com/imgextra/i2/905881751/TB2GqUla..iyKJjy1XbXXc4cXXa_!!905881751.jpg