回覆 92# hkmand001
我自己用緊GT1850 x2 CPU + 2150 x2做前扇

回覆  hkmand001
我自己用緊GT1850 x2 CPU + 2150 x2做前扇
Clarkson0729 發表於 2019-4-30 22:22

Good,事實上台式正常都有好多選擇
並不是貓頭鷹大哂
雖然我主張暴力扇上面
    講嘈音我暴力扇一定嘈死
但風量同風壓,
我估應該可以1把 vs 2至3把 正常
而且價錢上更平
不過嘈音係致命傷。能接受到人並不多

我都係唔太重視音噪既人,唔太嘈就可以
而且對有牌子既散熱方案都覺得overpriced
我相信有牌子既產品相對上較有品質保證
也認同佢地r&d的確令設計有提升
但講緊都係marginal gain, 個人覺得在散熱上無需要走到這偏鋒

所以我買既cpu cooler同扇都係淘既無牌/oem野
我用avc 6熱管 + 標配 12cm 1500rpm avc 扇
機箱扇用bosstop 14cm 3100rpm
基本上都係本住平野試下無所謂既心態
個cpu cooler 係有少少問題,但能動手解決
總結係滿意,也高興唔使花太多錢就有咁既效果

我相信有牌子既產品相對上 ...
勁爆小朋友 發表於 2019-5-1 11:25

正確選擇
代工廠一直以來都有好多散熱器又平又正
我自己第一,第二隻死重野
都係代工廠出5條8mm散熱器。不過已絕版

用轉速計多少有d 水份,
而家開始轉用指定dBA 噪音量, 然後測尼個dBA 下既性能 / 風量多少.

數據一向都吹 ...
crackong 發表於 2019-4-30 13:56

我部機有一隻A14 iPPC3000,行一半真係唔嘈又夠風,推盡100%就真係難頂D。
反而GT3000先勁,推盡都唔嘈,100%分分鐘仲靜過A14 iPPC3000半速。

我相信有牌子既產品相對上 ...
勁爆小朋友 發表於 2019-5-1 11:25

我覺得係而家既人砌機唔似以前DIY果種精神o者
買部大發改到砌嬴GTR會好滿足
現代人富起來就會同你講攻頂
代步都要上林寶先叫滿足
而家D廠亦睇準哩D商機
賣貼紙賣信仰
買家享受之餘 甚至會形成一種風氣 , 宗教
就好似以前哩度A SHOP扇都曾經紅極一時
而家我諗會比人恥笑買TAOBAO扇 牌子都無個
背後可能原來都係出自同一條生產線
始終時代巨輪 生活水平,要求同價值觀都會唔一樣
不過咸魚青菜 各有所好 仁者見仁 智者見智 永無劃一答案
自己高興就夠 信徒亦無須冷嘲熱諷迫人入教

我部機有一隻A14 iPPC3000,行一半真係唔嘈又夠風,推盡100%就真係難頂D。
反而GT3000先勁,推盡都唔嘈,1 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-2 00:55

GT2150 同 GT3000 一向都係好選擇.
唯一問題係難買/買到唔知係全新定二手...

我等緊 noctua 出a12 既iPPC 3000 版, 唔知打唔打得嬴GT3000...

GT2150 同 GT3000 一向都係好選擇.
唯一問題係難買/買到唔知係全新定二手...

我等緊 noctua 出a12 既iPP ...
crackong 發表於 2019-5-2 09:07

貓工既摩打聲應該有分別,除非貓記用返GT3000既摩打。
GT3000既屈機之處係2000rpm同開盡既摩打聲幾乎都係差唔多,係風聲大左同震盪勁左。
iPPC3000有三個階段,1500rpm以下好靜只有風聲,2000rpm左右就係正常可接受水平,2000rpm打後到開盡摩打聲會幾何級數咁上,雖然都比一般暴力扇靜,但都係大聲。

貓工既摩打聲應該有分別,除非貓記用返GT3000既摩打。
GT3000既屈機之處係2000rpm同開盡既摩打聲幾乎都係 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-2 13:25

只要係風扇4個角加上墊子
再用上膠釘
震會減小左好多
而E個就係貓不同之處,不過自己加都得啦
而摩打聲,我認為技術上大家都係同樣摩打
禁多年來摩打都無咩發展過
來來去去都係個兩三種最頂端

只要係風扇4個角加上墊子
再用上膠釘
震會減小左好多
而E個就係貓不同之處,不過自己加都得啦
而摩 ...
hkmand001 發表於 2019-5-2 16:45

但我果兩把GT3000堅係靜,開盡等於人地普通扇開盡咁上下大聲,仲要係二手收返黎既3pin舊版。