你2把14cm大風貓扇去打2把12cm原廠扇
我仲唔買12cm三把暴力扇同你打
你當我笨8-1?
又勁過你,又平過你
Co ...
hkmand001 發表於 2019-3-6 19:18

D15S係單扇, 讓左半臂架喇
同時唔一定加3隻暴力扇就代表散熱能力可以請人食塵, 不過噪音就肯定高人幾條街

BTW, 既然你係啲會比貴$1800買9900K去為左快最多20%嘅人, 做乜又咁計較個平價散熱勁唔勁得過頂級果批丫,贏唔倒有幾出奇唧

D15S係單扇, 讓左半臂架喇
同時唔一定加3隻暴力扇就代表散熱能力可以請人食塵, 不過噪音就肯定高人幾條街 ...
youarehere 發表於 2019-3-6 20:21

事實就係我簡簡單單加買三隻暴力扇就吊打
    你隻高級扇,講塔散效率大家都差唔多啦~
我就係平,你講噪音,
你唔係以為上面寫貓扇好大風又靜你就信呀嘛
咁勁就唔會用14cm兩把JJ我兩把12cm大霜
原厰,都只不過差4度。

數據E味野你都信~想靜呀慢D就可以啦
扇形狀點優化都好,要大風一定會嘈
只不過係差幾多
我全機暴力扇一開飛機引擎?
事實上全部合哂一齊嘈唔會好覺lo

事實就係我簡簡單單加買三隻暴力扇就吊打
    你隻高級扇,講塔散效率大家都差唔多啦~
我就係平,你講噪音,
你唔係以為上面寫貓扇好大風又靜你就信呀嘛
咁勁就唔會用14cm兩把JJ我兩把12cm大霜
原厰,都只不過差4度。

數據E味野你都信~想靜呀慢D就可以啦
扇形狀點優化都好,要大風一定會嘈
只不過係差幾多
我全機暴力扇一開飛機引擎?
事實上全部合哂一齊嘈唔會好覺lo

唔信數據 唔信實測 唔通信FF咩
講多無謂, 整個3把暴力扇吊打完勝D15/R1/TC14PE/IB-E實測先, 等我地呢啲大鄉里有機會開眼界嘛

講塔散效率大家都差唔多啦~

你估就咁zip啲鋁片落導管去, 再質把風扇就完事咩
否則邊駛燒錢落去R&D研究物料/鋁片形狀/排列, 剩係鬥風扇個個推到五六千轉咪得囉, 反正有PWM可以set啦?! 但就係事實唔係咁嘛都有例子嘅, 睇下thremalright果隻ib-e extreme, 2把14CM暴力扇全開都只係追到同D15平手

去到噪音/聽覺就比較主觀, 總有人舊時AMD原裝/ 公板渦輪卡full load都唔覺大問題嘅
有啲扇千六千八轉就嘈到拆天, 有啲上到二千二千五都同人地千零轉差唔多, 點樣可以唔駛咁高轉數都夠大風散熱, 全部都係要下工夫
同一版呢個post先講完, 唔係就咁校下PWM咁簡單:
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

最重點就係, 冇人話你果隻大霜塔唔好, 本身佢就係sell性價比嘛, 同時係有人中意比多幾百蚊為左攻項/低幾度
正如我之前睇到有個CPU post, 有人會揀2700X平近一半但有9900K八九成功力, 有人中意比$4680買9900K攻頂, 道理一樣咋

你2把14cm大風貓扇去打2把12cm原廠扇
我仲唔買12cm三把暴力扇同你打
你當我笨8-1?
又勁過你,又平過你
Co ...
hkmand001 發表於 2019-3-6 19:18

用3把6400轉12cm天下無敵架

仲有風切聲!

講多無謂, 整個3把暴力扇吊打完勝D15/R1/TC14PE/IB-E實測先, 等我地呢啲大 ...
youarehere 發表於 2019-3-6 22:53

條友根本係度搬龍門
最初話D15S都打唔過大霜塔
點知次一級的D14都赢4度
之後就話唔公平又話數據有問題
留名等睇3把6400轉大霜塔吊打D15S

個人喜愛水冷多過風
感覺上靜啲

新手水冷通常幾耐又換

真係多朋友
pomkon 發表於 2019-3-6 01:17

aio水冷,應該話真係夠朋友,曬錢換個廢效能,又要擔心停泵漏水
暫時無一粒cpu風冷唔夠壓,因cpu接觸面不大,風冷4hp已開始飽和,再多hp效率其實已經唔再點增長,所以買4-5hp風冷已夠
做好通風對流好過,因為本身原裝風冷燒機都唔過65度,4hp燒機唔會高過55度。室溫28度,非裸機作參考。
高過呢個數值係唔識裝!包括上唔實,對流唔好,唔通風......等等
120冷排效能=原裝風冷
240冷排效能=3hp單風扇風冷
360冷排效能=5hp單風扇風冷

仲有一點係,水既shc高,而且係容器入面局限左體積(水缸越細,積熱越快,所以aio...),唔似風冷無體積局限,風冷做好通風對流,係唔會積熱,但水冷唔夠散係一定會積熱,一般120冷排係唔夠cpu散熱,除非加快風扇轉速同唔會長期full load, 120 aio水冷就係利用呢2點先夠膽出呢d垃圾騙錢產品
shc高要好多能量先改變到溫度,亦因爲咁,造成一種錯覺,水冷一開機頭果小時溫度好令仔
但同樣,shc高,要好多能量先令佢降溫,因此水冷連續燒機會發覺慢慢升溫,最後效能比風冷差,甚至水越煲越滾唔夠散
講到底,都係d熱交換既普通野

玩水唔係玩效能,係玩視覺效果同diy既樂趣!果d話水冷效能好既,係商業騙小朋友手段,分清楚玩水目的。

講多無謂, 整個3把暴力扇吊打完勝D15/R1/TC14PE/IB-E實測先, 等我地呢啲大 ...
youarehere 發表於 2019-3-6 22:53

所謂實測都係打手文賣廣告居多
同埋每個人既裝法唔同,溫度可以上落好大,打手要係數據做手腳易過借火
明明佢相同spec既風冷我行緊40度,佢可以寫60度,60度係對流差先會咁,一般人對流唔做好覺得好正常,但對於專業評測員講,一d測試做好對流,一d就整差對流,係造馬!
係有一定原理知識既根底下,信自己最好