其實睇返你BUDGET幾多,2700X唔係用來7X24跑 PRIME95 的話,4HEATPIPE的12CM風扇塔式散熱器都夠做,可能FULL LOAD時比6 HEATPIPE的高幾度,但對比原裝散熱器已經好太多了。

自從2011年2500K用咗Corsair H60 120mm排,就返唔轉,到而家仲用緊,
又唔漏水,又唔壞泵,真係比佢吹漲!
另一部Ryzen 用240mm 排,差不多2年,又係咁,So Far So Good
美觀,耐用,靜音,玩RGB 一流,只是比較貴。
下次可能用360mm排。
每樣野都有優缺點,自己喜歡就是了!

其實睇返你BUDGET幾多,2700X唔係用來7X24跑 PRIME95 的話,4HEATPIPE的12CM風扇塔式散熱器都夠做,可能FUL ...
tonychoi 發表於 2019-3-14 09:41

7x24 prime95的話,更加唔好玩水,你見邊部真係server機走去玩水呢d不切實際兼lai屎上身
都係果句,搞掂通風對流先講,或者根本唔使換

回覆 43# minibanana

server機玩水其實係好普遍。
應該未去過data center或者未接觸過for server的水冷系統

For 機的舉例DIYer/普通用家比較熟悉的Asetek
https://www.asetek.com/data-center/technology-for-data-centers/

For cooling cabinet 或 有冷卻系統的rack,真係隨便搵都有好多間生產類似的系統

回覆  minibanana

server機玩水其實係好普遍。
應該未去過data center或者未接觸過for server的水冷系統
...
hkce 發表於 2019-3-14 14:04

你既普遍係指1%有人用緊叫普遍,有產品出現實有人用,有人用就代表好用同岩用啦咩。
玩水既server唔會用黎商業有高安全性concern用途。
大部份真正server係風冷加7x24冷氣,粒u長期full load都唔過40度,而且需要經常升級換件維護。
你水冷要曬多幾多錢先做到呢個效果,維護要曬多幾多人力物力?仲要停泵漏水隱患點計。
你口講common係d賣水冷既先會洗腦式說服人玩水,根本一d都唔common。就算家用玩水市場都無10%,有幾common?

回覆 45# minibanana

算把啦。睇你連cabinet cooling system 都未見過
憑一句"普通用家比較熟悉的Asetek"就斷章取義
呢句係指一般user 未必會接觸過for server/ data center /cabinet 的冷卻系統,但asetek 就係其中一間代工各大品牌普通PC (CPU, GPU)用的水冷,所有先會講"普通用家比較熟悉的Asetek"
詳情自己睇 https://www.asetek.com/gamingdiy/diy-oem-partners/

事實上asetek連datacenter 的冷卻產品都有OEM。仲唔止係機內(D2C direct to chip),仲有rack solution的水冷助風冷系統。
data center 密集式的rack mount,就算24x7冷氣,都唔會有效將冷氣送到致熱源,好多時就算係風冷CPU或chipset,都仲會用水冷式助冷系統令到散熱更有效。
https://www.asetek.com/data-cent ... centers/inracklaac/

算把啦。睇你連cabinet cooling system 都未見過
憑一句"普通用家比較熟悉的As ...
hkce 發表於 2019-3-14 15:36

算把啦,你又知我未見過?
其實你都自打嘴巴知少人見過就賴我未見過。
再加上自相矛盾話普遍,如果真係咁普遍,你點會話我未見過?
玩野,極緻從來唔講性價同實用性
你大把錢玩野,理得你死

我就係見樓主主要實用性黎降溫,先入黎講下唔使考慮水冷,主因無搞好通風對流,原裝風冷燒機我都唔過65度,風扇70%,根本卓卓有餘,室溫再高都仲頂得順
通風對流好,idle 40度內,風扇最低轉速500rpm左右。如果idle風扇轉速都高,證明裝得唔好唔夠散,full load實高

世界上咩產品都有,你講呢d只能話呢個brand配套好,同普遍、實用、岩用完全扯唔上關係

世界上data centre眾多,1%可能已經講緊1000個,講到咁普遍,舉1000個例子睇下,舉100個0.1%當你贏啦

回覆 47# minibanana

就隨便上網search date center liquid cooling market share
相信佢都係唔會睇其他人有興趣的可以睇睇
https://www.mordorintelligence.c ... quid-cooling-market

"你見邊部真係server機走去玩水呢d不切實際兼lai屎上身"
自己一句ban晒server機用水冷就係不切實際兼lai屎上身

dell 都有出用coolIT 的水冷server, DELL 真係不切實際兼lai屎上身
Google AI data center 都係水冷, 又係不切實際兼lai屎上身
日本新建最快的超級電腦又係水冷, 都係不切實際兼lai屎上身
Lenovo SD650 都係水冷.. 又又係不切實際兼lai屎上身

要討論樓主的問題, 2700X 走空冷,水冷都可以,自己喜歡就得。有人喜歡空冷不需擔心漏水,有人喜歡水冷帶來比較佳的冷卻效能。但肯定唔係server機走去玩水呢d不切實際兼lai屎上身囉。

data center 就更加唔使講,越來越多cloud service令到data center的增長比較高,更有部份大城市要在有限的發展空間增加密度。Trend係row based, rack based cooling比較容易控制對增張及擴充的需求。咁講唔係話空冷唔好,而且現在主流的確係空冷。但咁就代表server機走去玩水呢d不切實際兼lai屎上身?

唔使再覆亦唔會再覆。

就隨便上網search date center liquid cooling market share
相信佢都係唔會睇 ...
hkce 發表於 2019-3-14 20:20

有d人仲停係90年代,請不要怪佢,自己用緊2部,成日想AIO漏水,但偏唔漏水
今期用Intel 9700K 10個有6-7個用AIO 240排,9900K 10個有8個用AIO 360排
D15 都唔够做。
缺點:又大舊,有礙觀瞻,又左頂右頂,又怕整灣板,又裝唔到高身ram,又冇RGB,又唔平。
難聽d,一無是處!

有d人仲停係90年代,請不要怪佢,自己用緊2部,成日想AIO漏水,但偏唔漏水
今期用Intel 9700K 10 ...
sport 發表於 2019-3-14 20:40

想知何來9900K 10個有8個用AIO 360?
$580又有乜水冷可以買到?