[散熱器] Asrock Deskmini 310 配 Intel原裝銅心散熱器 及 id-cooling is-40x測試

早幾星期砌左部迷你電腦,配置如下
Asrock Deskmini 310 with WIFI
I5-8400
G.SKILL Ripjaws Series DDR4 2666 8GB x 2
crucial mx200 ssd 250G

原本I5-8400 跟的全鋁散散器實在睇唔上眼,手上又有一隻I5第三代的銅心散熱器,就直接用銅心啦,不得不說,INTEL的原裝散熱器真係易安易拆,使用方便。

散熱膏我用了一支放了應該有12年的arctic silver Ceramique(北極雪),佢真係好野,放左12年都未乾,感覺都算膏狀,就直接使用它。

散熱區當然係講散熱啦,現在入正提喇,I5-8400熱力如何?配上100元以下散熱器又如何?
現在先以I5第三代銅心散熱器配以已經放置在櫃筒12年的arctic silver Ceramique(北極雪)散熱膏燒機會係什麼情況呢?

以下燒機全部都入機箱內進行 (室溫在23度)
用AIDA64燒左佢24分鐘,原本諗住燒15分鐘,但燒燒下行開左睇電視,突然醒起燒緊機先返入房觀看。
AIDA64 顯示穏定在74度,CPU HWMonitor_x64 顯示最高達77度

77度覺得溫度都有D高,心諗支散熱膏都十二年,不如去淘佬買支新啦,就買左ARCTIC MX-4 8g裝(可能又擺十幾年 )

換完散熱膏再燒機(室溫在23度)
用AIDA64燒左佢12分鐘,其實再燒佢都唔會有乜變化,所以燒左12分鐘就算。
AIDA64 顯示穏定在67度,CPU HWMonitor_x64 顯示最高達71度,原來過期散熱膏會差咁遠,咁當然現在新科技新成份都有影響

跟住都係羅油痕,想換過散熱器,都上網SEARCH過,DESKMINI 310得三個散熱器可以使用猫頭鷹NH-L9i,id-cooling is-40x 或者仲有一個唔記得左

猫頭鷹太貴喇,而且有人給它弄彎底板,所以我選擇了平平地的id-cooling is-40x
不過IS-40X的接觸面真的不敢恭維,不過考慮到佢的價位就算啦(其實IS-40X都會弄彎底板,不過冇咁嚴重,可以算做輕微)

買平野就係要自己用時間交換,個接觸面可以自己用砂紙礳下佢,每張砂紙礳約一分鐘,最後用省銅膏抛光,抛光完感覺好似有D油油地,就攞去廁所淋D藍威寶落去,再用花灑淋佢,之後用TEMPO抺乾再用芭蕉扇吹乾

其實可以再閃令令啲,但唔搞喇,安上去測試,但安裝過程中,發現和網上啲人話只有一個方向可以,有D話有兩個方向安到,另外兩個方向唔得,但我發現係四個方向都唔得,當導熱管彎位向M.2時(紅圈),風扇會頂住螺絲放不入機箱(籃圈)

導熱管彎位向機尾擋板,導熱管頂到放唔到上CPU面,導熱管彎位向RAM方向,如果你係得一條RAM,恭喜你可以放到散熱器,但我係兩條RAM,所以只好試埋最後一個方向,導熱管彎位向供電散熱片方向,點知又係頂住供電散熱片放唔落,好彩佢用螺絲固定,咁唯有拆左佢改用銅片散熱啦,咁先成功放入機箱

搞掂晒終於可以燒機,昨晚天氣比之前熱返小小,(室溫約24.5度)
用AIDA64燒左佢15分鐘,
AIDA64 顯示穏定在66度,CPU HWMonitor_x64 顯示最高都只係67度,

測試就到這裡完結,個人結論係INTEL I5-8400 第八代CPU熱力不大,就算放係Mini-STX機箱中也沒有散熱問題。只用上INTEL 銅心散熱都有唔錯的散熱效能,只係風扇聲比IS40X嘈小小,冇太大要求用原裝銅心即可。
而IS-40X的風扇算很靜,一般使用時CPU約4X度,風扇此時為1000轉,你唔放隻耳仔埋去佢30CM內係聽唔到風聲的。

計溫度係開左機箱?

計溫度係開左機箱?
big_nature 發表於 2019-3-20 10:41

全部測試都放入機箱內進行,因為想比較接近實際使用情況

回覆 3# kk30

請問去到intel fan 去到67~70度,
cpu風扇是否開盡?
同風聲大唔大?

回覆  kk30

請問去到intel fan 去到67~70度,
cpu風扇是否開盡?
同風聲大唔大? ...
big_nature 發表於 2019-3-20 12:03

去到67度時風扇是全速運行,約2400轉左右
風聲我覺得可以接受,大約係黑色板芭蕉扇最低風速咁大聲,而且因為我本身有部電腦放係電腦枱裡,這DESKMINI 310我係放台面測試,所以會聽得特別清楚,但就算放台面,我都唔覺好大聲

回覆 5# kk30

intel銅芯散熱,
有機會都想試下。

依家8系大部份都只係全鋁,
i7可能先係金銅芯!

回覆 6# big_nature

而家所有intel 原廠散熱都係全鋁 + 做工差左好多
銅芯絕左版好多年囉

回覆 7# crackong

咁只可以買2手(或新高登存貨)
退一步則用其他廠散熱器 !

回覆  crackong

咁只可以買2手(或新高登存貨)
退一步則用其他廠散熱器 !
...
big_nature 發表於 2019-3-20 14:26

如果冇記錯,原裝cooler如果tdp只有65w或以下會係全鋁
超過65w先有銅芯

6代core打後,啲cpu一係65W或以下冇銅芯,一係k版唔會跟cooler

回覆 9# youarehere

好多師兄都放一邊冇用!
到易手區有機會徵求到。