[散熱器] 用原裝 r5 2600x heatsink, stress test 90度以上...

用原裝 r5 2600x heatsink, stress test prime95,
run左幾分鐘升到90度以上...
仲要已打開左機箱,
即時關左個 prime95
平時Idle 都大約 40-45度

如果換個好d既風冷 heatsink, 有無大幫助?thx

用原裝 r5 2600x heatsink, stress test prime95,
run左幾分鐘升到90度以上...
仲要已打開左機箱,
即時關 ...
JourneyEast 發表於 2019-5-24 16:33

唔超頻嘅話求其換隻4熱管塔散夠用 e.g.姑媽212 black edition或者gelid tornado

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

唔超頻嘅話求其換隻4熱管塔散夠用 e.g.姑媽212 black edition或者gelid tornado

via HKEPC IR Pro 3.5.2 ...
ricky118 發表於 2019-5-24 16:41

Thx 師兄先

就係無諗過超,估唔到都熱得咁緊要
諗住慳得就慳,用原裝heatsink算,點知都係要破財

請問 12cm 機箱風扇又有無推介?
一前一後,唔好超級嘈就 ok( 好少會用到 100%,簡唔中嘈下可接受)

最好無光,因有時夜晚長開,唔想比光影響到生活

Thx

請問 12cm 機箱風扇又有無推介?
一前一後,唔好超級嘈就 ok( 好少會用到 100%,簡唔中嘈下可接受)

最好 ...
JourneyEast 發表於 2019-5-24 16:58

arctic f12或者p12都夠靜 gelid silent 12都ok 呢幾隻可以上a sir到買 最緊要買啱pwm版有得喺底板bios調速就唔會點嘈

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

原裝散熱比L9x65更弱, 機箱通風要好

正常用唔會有Prime95 咁高負載
而且90度亦未必有降頻
所以有換係好d, 但唔換又唔會太大問題

你搵個AAA game出黎,打鋪機
睇下佢Temp幾多仲好
順面睇下佢係唔係幫你Auto 超左所以先咁高溫

似係機箱通風唔好,買2把機箱風扇試下效果先

Thanks 咁多位師兄意見先

剛已買及換了 coolermaster 212 black edition(加多左一把 cheap 雞舊機箱風扇落heatsink做抽出忝)
機箱前後風扇亦都換過把靚d既。

直到已家大約run 了 10min prime95,
大約 75度
同我以前果部 g4560比仲係好熱
不過已無九十幾度以上咁恐佈了