回覆 20# crackong

咁要唔要著返MCE
    大約要燒幾耐機先叫做ok?

回覆  crackong

咁要唔要著返MCE
    大約要燒幾耐機先叫做ok?
gn01934130 發表於 2019-7-23 19:28

你望下你個 MCE 有冇 "檔位" 可以較?
如果有, 可以上網查下咩檔個效果大約係點.
如果冇既, 熄左佢啦, 牙石個MCE 太激進.

燒幾耐睇你用途係咩
只係平時上網打機輕微玩下3D / 執相 果D, 燒10分鐘咩都夠啦.
如果你會用來工作 / 執片既, 你咪望下通常會full load 幾耐, 定個自己既標準.
以執片為例, 如果你做開個長度要load 半個鐘果d , x2 燒夠穩定一個鐘 , 再開memtest 測最少400% 啦

回覆 22# crackong
我個MCE 得auto enable同disable
我最主要係用黎壓片,我係大量片咁壓
一壓就幾個鐘.
姐係如果我set好左 d電同個溫度ok
壓到片無hand機就掂喇?

你望下你個 MCE 有冇 "檔位" 可以較?
如果有, 可以上網查下咩檔個效果大約係點.
如果冇既, 熄左佢啦, 牙 ...
crackong 發表於 2019-7-23 19:52
我熄左個MCE之後
永遠都過唔到95W
然後就stop左係4.0Ghz

回覆  crackong

我最主要係用黎壓片,我係大量片咁壓
一壓就幾個鐘.

gn01934130 發表於 2019-7-23 19:58

咁你就唔好set 太高啦.
All core 4.8 再 AVX offset 300MHz 即係4.5 啦
反而memtest 重要d
建議你行足過夜行夠1200%

我熄左個MCE之後
永遠都過唔到95W
然後就stop左係4.0Ghz
gn01934130 發表於 2019-7-23 19:58

係時候手動啦.

回覆 26# crackong

一定要auto/enable左MCE先可以超到
宜家test緊

有冇超過?
ITX 機箱?
風定水 咩型號?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

如果散熱唔夠不如默頻降下壓

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

如果散熱唔夠不如默頻降下壓

micki351 發表於 2019-7-24 12:13

佢用DRP4
散熱足夠了.
問題係佢會用來壓片, 一扯就幾個鐘
應該會用埋 AVX
唔可以超得太盡.