[風扇] 三線cpu散熱風扇都會變速?

近日天氣轉涼, 開機感覺特別安靜, 看一下本來夏天一般兩千轉的CPU散熱風扇變了1313轉, 好奇之下用full load test 發現風扇會升到1700多轉, 現在維持在1477轉, 最高3409不知道怎樣記錄到的。  一直以為三線風扇沒有PWM只有一個速度。。。?

降電壓
RANGE 唔大 ,曲線又唔靚

近日天氣轉涼, 開機感覺特別安靜, 看一下本來夏天一般兩千轉的CPU散熱風扇變了1313轉, 好奇之下用full l ...
whbetta 發表於 2019-9-23 14:08

3線可以用底板變壓黎做,
2線冇測速,3線有測速,
4線有埋PWM調變線路

3線,4線都可以以非pwm方式,以主板控制dc電壓調速, 一般都會支持

3線可以用底板變壓黎做,
2線冇測速,3線有測速,
4線有埋PWM調變線路

3線,4線都可以以非pwm方式,以主板控 ...
s84292 發表於 2019-9-23 14:56

很詳細的解釋,謝謝!  本來以為要再買一個4線散熱器, 現在省了錢, 世上少了一件電子垃圾。

3pin線會行全速 或者用電壓調速
4pin先可以調速

我覺得3 pins DC供電既cooling fan有個好處, 就係可以係BIOS set到某個溫度之下, 可以唔開風扇.

機箱前置把cooling fan係3pins用DC, 係bios set左Chassis fan #4要到46度先會開!
46度下係會唔轉!  但如果係用PMW, 係唔可以set到把cooling fan唔轉!

6 天前 16:22