加風扇 - 接駁問題

依家用緊呢塊底版
https://www.asus.com/hk/Motherboards/ROG-STRIX-B450-I-GAMING/

本身機箱已有頂同後方風扇+CPU風扇 , 底版已經無位插新風扇

新買果兩把風扇都係細4Pin頭 , 同埋之前買過訂制線係 火牛>大4Pin >Sata

係咪可以買條 "大4Pin 轉 細4Pin x2" 接駁返火牛同風扇 ? 或者有無其他更好既方法接駁 ?

PWM 訊號同供電係可以分開
買條轉插就得

直接Y線直插sysfan唔得咩

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

PWM 訊號同供電係可以分開
買條轉插就得
doggiestyle 發表於 2019-9-28 22:13

咁樣插得嗎?

直接Y線直插sysfan唔得咩

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
yls 發表於 2019-9-28 22:26

姐係將底版果2個 sys fan 兩個頭1分2 ? 1個接後同上出風  , 1個接前面2個抽風 ?

姐係將底版果2個 sys fan 兩個頭1分2 ? 1個接後同上出風  , 1個接前面2個抽風 ? ...
ctkit0727 發表於 2019-9-28 22:48

yes

姐係將底版果2個 sys fan 兩個頭1分2 ? 1個接後同上出風  , 1個接前面2個抽風 ? ...

可以‧
如果底版有控速‧你需要控速嘅話‧

咦 你單sysfan?
咁直接買個風扇控制器算了吧

咁樣插得嗎?
ctkit0727 發表於 2019-9-28 22:46

唔係咁
你買個有獨立供電既 PWM 分線插就得

唔係咁
你買個有獨立供電既 PWM 分線插就得
doggiestyle 發表於 2019-9-29 01:22

大約係咩樣?