[散熱器] 3950X + ITX 機箱 空間有限 水冷定風冷好

請教大家
小弟正在考慮upgrade部舊機:
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

岩岩發現原本的NH-L9x65係頂唔順3950X
雖然AMD官網建議用280AIO或大型塔式風冷
但我個機箱係ncase m1, 最多娤到240AIO, 亦裝唔到大型塔式風冷
所以而家諗緊用邊隻好
1. Corsair H100x 240AIO
2. Noctua NH-C14S
3. Noctua NH-C14S 轉用 NH-A12x25風扇
4. Noctua NH-D9L

其實而家係唔係風同水都差唔多, 都係睇幾大隻?
上面既水同風冷係咪差唔多?
請大家俾下意見

請教大家

雖然AMD官網建議用280AIO或 ...
jda 發表於 2020-6-26 09:33

師兄比你參考

https://youtu.be/4bdEVobyui0

ITX 就唔好上3950X了..3700X 就差唔多

M1既話當然係裝水冷好
如果你有心m1可以上到display加cpu自組水
可以自己去youtube 搵搵

ITX 就唔好上3950X了..3700X 就差唔多
chris1a23 發表於 2020-6-26 12:21

itx 上3950x 有咩問題,只要做好對流其實無咩問題

NCase 風冷方案係C14S, L9x65同AMD隻Prism差唔幾

3950x上240 aio吹出吧,Ncase機底抽入240 aio吹出應該夠頂3950x stock

入BIOS 將3950X 降頻降壓行,240 AIO都頂到

水冷好D

請教大家

雖然AMD官網建議用280AIO或 ...
jda 發表於 2020-6-26 09:33

ek 240mm aio 好過corsair,ek vardar evo 120ER 120mm風扇風壓有3.16mm H2O。

ek 240mm aio 好過corsair,ek vardar evo 120ER 120mm風扇風壓有3.16mm H2O。
arfatt 發表於 2020-6-26 19:26

請問ek 240mm aio 壓得住3950X 嗎?