[導熱膏] 用返散熱扇上嘅膏,還是抹走佢,自己再落好?

買咗個be quiet! PURE ROCK SLIM俾粒R3600。因為起無超頻情況下,大部份時間都55度左右。播下YouTube都無端端會標上65-70。

本來諗個塔散諗住無跟散熱膏,所以同時買埋支Arctic MX-4。(唔好問我點解唔買Gelid GC-EXTREME,因為我呢度無賣。)
但當我收到個塔散時,發現佢上面有預先有塊好薄嘅嘢。都應該散熱膏呢類增加接觸面同導熱嘅物料。

咁我應唔應該抹走去用自己嘅膏呢?原熱呢片嘢會唔會效果一樣咁好、甚至比我支MX-4更好呢?

「播下YouTube都無端端會標上65-70。」→會唔會裝得唔好‧压力唔夠?
既然有支MX-4緊係試下比較下!
最好用燒机軟件试下兩者分別!

be quiet! PURE ROCK SLIM
https://www.bequiet.com/tw/cpucooler/688

睇落無咁弱雞
除左Thermal Right之外, 其他散熱器上面既膏都應該換左佢
Thermal Right好似本身係送TF4TF7散熱膏效能幾好
https://youtu.be/RVsRAFZ5Jco?t=68

Sorry,我表達得太差。我而家播下YouTube都上到65-70,係用緊Ryzen 5 3600原裝扇。同埋我起BIOS set個轉速咗用低嘈音嘅模式。但我發現無論我點set佢都係咁上下溫度。

我影咗個be quiet! PURE ROCK SLIM上面嘅膏:

如果跟機嘅膏唔會夠我自己買嗰支好,咁我都買咗就緊係點都換。

Sorry,我表達得太差。我而家播下YouTube都上到65-70,係用緊Ryzen 5 3600原裝扇。同埋我起BIOS set個轉速 ...
ntony 發表於 2020-10-6 00:11

唔超可以試下唔換, 應該OK
但3600效能差少少
用用下好易想超

極限超頻先會有差距
唔超就求其照用

唔超可以試下唔換, 應該OK
但3600效能差少少
用用下好易想超
kcthomlau 發表於 2020-10-6 00:32

請問唔換嘅意思係,唔換個塔散,定還是唔換新塔散上面嘅散熱膏。

回覆 7# ntony

唔換散熱膏

回覆  ntony

唔換散熱膏
kcthomlau 發表於 2020-10-6 01:05

唔該晒!

唔換散熱膏先,睇下溫度點先再算
買佐唔會浪費,可以遲D再用