[散熱器] M.2 SSD Heat Sink

請問一般 M.2 SSD 是否不用加上散熱片?
如果加, 請問有冇推介?

via HKEPC Reader for Android

請問一般 M.2 SSD 是否不用加上散熱片?
如果加, 請問有冇推介?

via HKEPC Reader for Android ...
JLO 發表於 2020-11-21 13:43

一般高速NVME SSD 都會加
e.g SN750, 970 EVO, 970 pro 等等
至於pcie4.0嘅更加會加
散熱片方面揀一個散熱面積大就得
內置風扇嘅基本都係垃圾
嘈得黎可以係無風

Cryorig CR-M2A  呢隻一定最好
https://www.maketecheasier.com/does-nvme-ssd-need-heatsink/
基本上隻隻一舊鋁嘅都係差唔多
有CHING 會自己加隻5cm 風扇落去吹   效果更佳

回復 2 #happychanbb

見淘寶有些係全銅, 這些會唔會好過全鋁?

銅吸熱快,散熱慢

除褲放屁

主機板有跟照上 無就淘個黎用lo 廿幾蚊個之嘛
用左溫度又真係好好多

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

見到有好多單塊鋁片+散熱膠貼都係幾蚊人仔, 效果會唔會與底面包晒的差唔多?

因包底面的驚塊板會唔夠位裝

我買過隻EK heatsink給905P 380 m2 ssd用, 發覺是垃圾一件,最後把905P放在Aorus Gen4 AIC仲好。

回復 8 #kenn

降唔到温?

我試過用幾款,例如JONSBO嗰款M2-3同OC3幫GALAX代工嗰款有銅管既B-II同埋6#圖中嗰一款,不過好多情況係裝底板近住CPU個位會同Graphics card有衝突,會頂住裝唔到Graphics card,或者裝M.2  PCI-E Adapter上面又會頂到Adapter上面啲Cap 建議買之前好好考慮