[散熱器] MasterLiquid ML360 Sub-Zero

採用 Intel Cryo Cooling Technology,目前支援10th gen unlocked cpu,聲稱可以將溫度壓到低過室溫 ,idle under 0度https://landing.coolermaster.com ... zero-cryo-clocking/

EK都有隻

有個國產視頻製作者二斤都有review,但youtube無upload
補充: 感謝 #7 提供

idle可以壓到sub ambient,但full load一樣壓唔住煙條熱情如火嘅power draw
補充: 冷頭需要單8pin運行製冷

售價 349.99 eur

我好期待,期待Ryzen平台都有

佢應該更合適於低TDP 版本CPU
可能同某啲高階買家預期效果會有出入

回覆 2# 星願

低階cpu當然無問題,輕鬆壓住
10900K@stock CB20 200.4W,隻cooler咁啱support到200W TDP,超頻行full load就炒車
煙條方針係打機向,我諗打機行<50%其實溫度都可以好低 不過有幾可買粒U剩係for打機

採用 Intel Cryo Cooling Technology,目前支援10th gen unlocked cpu,聲稱可以將溫度壓到低過室溫 ...
Lightersiu 發表於 2021-1-5 12:09

睇落只係有Intel加持嘅致冷片,不過已經有人玩緊:

唔係D咩新科技....Dew point點搞?

回覆 4# 高登阿伯

唔知有無廠願意整?或者COOL媽會唔會再出多隻

回覆 5# eh

水泵獨立咗出嚟,冷頭入面有Intel thermal circuit,控制製冷功耗,應該就係咁樣令到唔會霧化結霜,所以要插條單8pin

https://www.youtube.com/watch?v=ZqquQFehZUY
得200W TDP 散熱能力, 又要8pin 供電

之前已經有留意

二斤妹出咗片講~
問題係用多咗電,又有極限200w

得200W TDP 散熱能力, 又要8pin 供電
kschanks 發表於 2021-1-9 12:23

佢終於將條片upload上youtube ,8pin供電相信係為咗冷頭入面粒sensor+控制功耗,如果日後功耗比做得更好就好,at least唔會得200w TDP...

之前已經有留意

二斤妹出咗片講~
問題係用多咗電,又有極限200w
Pppk 發表於 2021-1-9 19:46

確實200w TDP限制唔太滿足到依家煙條啲unlocked嘅cpu,既然unlocked自然會超頻,不過目前cool媽主打遊戲,5.5GHz under ambient temp,不過又係咪真係每隻遊戲都咁低cpu utilization?