除左Noctua之外,有咩推介?

最近想換套新280MM AIO水冷
(本來想等到年尾出左LGA1700先換,但依家隻H110I 個泵開始壞,要最大轉速先走到水,改低轉速十秒由45度變65度),
想話同aio一齊換埋機箱共5把14cm風扇
睇左好多REVIEW, Noctua 係1200-1600轉都靜其他一條街,仲要大風量
但係我真係好鍾意RGB,有冇貼得住Noctua 表現而又有RGB 效果的風扇

依家用緊TT同賊船14cm,又吵耳風量又唔足,真係得個rgb

EK-Vardar EVO 120ER RGB
又有RGB又同貓扇差唔多性能

meguro_ 發表於 2021-3-31 20:23

睇完好似都唔錯,見到都有140mm 版

睇下邊度有賣先,順便買埋ek aio好似都唔錯

meguro_ 發表於 2021-3-31 20:23

呃,看了詳細測試, 這把EK-Vardar EVO 120ER RGB是最吵耳的120... 風量大~但NOISE多了6分貝...
本來還打算買EK AIO ,貪他自帶3把...這樣看起來就不太OK, RGB版冇好似普通版咁上油軸....
風量大左其實可以再降速就返,但咁諗又好似冇咩分別~好難取捨

https://www.techpowerup.com/revi ... vo-120er-rgb/4.html

用呢啲得唔得

用呢啲得唔得
dan_dan 發表於 2021-3-31 21:30

rgb效果如果不是本身是透明的扇效果太差了
考慮了一下,可能都係買EKWB EK-AIO Elite 360 套裝

$2150 包6把EK-Vardar s 120ER RGB, + aio水冷+ ek rgb hub
EK-Vardar EVO x3m 120ER RGB原來單賣要成290....我當買水冷送風扇心態會平衡少少
(其實我比較想要280MM排同140mm, 但似乎冇乜選擇)

不過我要研究下我個 750D 將5把140mm換成6把120mm會唔會有咩問題

CM 新果隻Sickleflow 幾唔錯
比上代master fan 好好多

無rgb的話
可以試 利民 thermalright C12pro ( C12唔建議), C14
我自己覺得好過 a12x25 少少 (其實出左咁 ...
rfdingo 發表於 1-4-2021 00:23

C12 係有出ARGB板本,不過我覺得C12算嘈。另外C14 D14都有ARGB板本